Datum:

08.07.2014. 10:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4137 pregleda

Udruženje korisnika bankarskih usluga Efektiva pozvalo je danas nadležne da povuku odluku o poskupljenju obaveznog osiguranja motornih vozila, uz obrazloženje da poskupljenje nije ekonomski opravdano.

U saopštenju tog udruženja je navedeno da je objašnjenje za poskupljenje obaveznog osiguranja motornih vozila, koje u proseku iznosi 45 odsto, potreba da se, kako navode, sanira šteta koju su osiguravajuće kuće pretrpele, ili će tek pretpreti zbog isplate štete osiguranicima nastradalim u nedavnim poplavama.

“Država je dozvolila osiguravajućim kućama da na efikasan način pokriju gubitke koje će imati oko poplavljenih osiguranika, ali to će biti urađeno preko leđa 2,5 miliona vlasnika vozila u Srbiji, koji će morati da plaćaju skuplje osiguranje, iako je rizik sve manji”, tvrde u tom udruženju.

Iz Efektive ocenujju da osiguravajuća društva imaju odgovarajuće stručno znanje, uz pomoć kojeg mogu da kalkulišu i sa nepredviđenim situacijama.

“One kuće koje nisu u stanju da odgovore na preuzete obaveze i isplate ošteosiguranike, ne treba ni da postoje”, navedeno je u saopštenju.

Tvrdi se da se u poslednjih pet godina, osiguravajućim kućama podnosi sve manji broj prijava za isplatu štete na motornim vozilima, a one srazmerno isplaćuju sve manje iznose štete, dok sa druge strane broj registrovanih vozila i osiguranika raste.

U 2009. godini je, napominju, isplaćeno na ime štete 56,41 miliona evra, dok je taj iznos u prošlog godini pao na 39,3 miliona evra.

“Postavlja se onda pitanje, ako je sveobuhvatni saobra ambijent sve uređeniji, saobraćajne kazne sve veće, vozači disciplinovaniji, uz manji broj nesreća na putevima, zašto je onda poskupelo obavezno auto osiguranje”, navodi se u saopštenju.

Iz Efektive podsećaju da vlasnici vozila, koji su do sada obavezno osiguranje motornih vozila pla16.000 dinara, ako se ništa ne promeni, ubuduće će za tu uslugu morati da izdvoje gotovo 24.000 dinara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)