Datum:

27.03.2011. 11:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 8825 pregleda

Japan se obratio svom susedu preko ”bare” za pomoć u hlađenju reaktora broj četiri u tokijskoj nuklearoj elektrani Fukušima. Za sada, korišćena su sva dostupna sredstva, od helikoptera do vatrogasnih kamiona, kako bi se dopremala morska voda do reaktora u nameri da se spreči njegovo topljenje, ali kako navodi kineski Realitme Report, novo rešenje je na pomolu. Reč je o kamionu dugačkom 62 metra, delu kineskog proizvođača teške opreme Sany.

Ovaj kamion vredan milion dolara bio je na putu do svog saudijskog vlasnika, a sada se koristi kako bi pumpao morsku vodu preko grupe reaktora visoke 43 metra u nameri da sve ostane tu gde i jeste. Sani je napustio Kinu i stigao u Japan još 20. marta, ali još uvek nema informacija o tome da li je ili ne počeo da učestvuje u operacijama u Fukušimi.

Tokijska električna kompanije je naručila ovaj kamion, ali su iz Sani kompanije odlučili da ga doniraju bez ikakve nadoknade. Ovo nije prvi put da je oprema ovog proizvođača korišćena za borbu protiv međunarodnih katastrofa. Kompanija je donirala i ogroman kran pri evakulaciji čileanskih rudara koji su bili zarobljeni u rudniku prošle godine.

Nažalost, poslednji izveštaji iz Japana navode da je treći reaktor u Fukušimi procureo i da je nivo radijacije 10.000 veći od dozvoljenog, što može ukazivati na slom jezgra reaktora. U tom slučaju, nije jasno kako će se Sany kamion sa ogromnom pumpom koristiti kada dospe na to mesto i da li će za time uopšte biti potrebe.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)