Datum:

28.09.2015. 11:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:


Statistika:

0 komentara 4685 pregleda

Američki proizvođač automobila Dženeral Motors (GM) platiće 575 miliona dolara za poravnanje po stotinama građanskih tužbi protiv te kompanije zbog mnogobrojnih pogibija i povreda izazvanih neispravnim kontakt-bravama automobila, a još 900 miliona će platiti državi.

Kompanija je u četvrtak objavila da je postigla dogovor s jednim teksaškim pravnim zastupnikom o poravnanju u 1.385 parnica zbog pogibija i povreda izazvanih otkazivanjem kontakt-brava.

Kontak-brave su se isključivale od vibracija tokom vožnje, te su vozači, uz prestanak rada motora, ostajali bez servo-uređaja za upravljanje i kočenje što je izazvalo niz nesreća.

Novac će biti dat i za poravnanje po kolektivnoj tužbi akcionara iz 2014. zbog pada vrednosti akcija krivicom GM koji je godinama prikrivao problem s jefitnim konkat-bravama u nizu modela.

Takođe danas, javno tužilaštvo SAD je postiglo sporazum sa GM o poravnanju s državom po osnovu krivičnog procesa zbog defektnih kontakt-brava. Tako će, pored 575 miliona tužiteljima, GM državi platiti 900 miliona dolara kazne da bi se obustavilo gonjenje zbog prevare kupaca automobila s fabričkom greškom.

Skandal s kontakt-bravama je narušio reputaciju GM i pokrenulo niz reformi u tom preduzeću. Nova direktorka, Meri Bara pojačala je mere nadzora bezbednosti proizvoda, promenila proces razvoja proizvoda i počela da podstiče zaposlene da obledonajuju sigurnosne probleme.

Uz to, GM je 2014. godine pregledao zaostala pitanja bezbednosti i pozvao na 84 vanredne popravke više od 30 miliona vozila, uključujući 27 miliona u SAD. Ove godine GM je izdao još 33 poziva na vanredne popravke 2,6 miliona automobila i kamiona.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)