Datum:

19.05.2012. 23:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6493 pregleda

Vozači dvotočkaša izazvali su od početka godine 200 udesa u kojima je devet osoba poginulo, a 270 povređeno. U Srbiji je samo prošle godine život izgubilo 87 motociklista, dok je u Norveškoj taj broj skoro devet puta manji.

Nesreća u Slancima u kojoj su učestvovali kombi i motocikl je samo jedan od 200 udesa od početka godine, koje su izazvali vozači dvotočkaša. U tim nesrećama devet osoba je poginulo, a 270 povređeno.

Sa lepšim vremenom, nažalost, sve je više sličnih nesreća. Samo prošle godine u Srbiji je život izgubilo 87 vozača dvotočkaša. Poređenja radi, u Norveškoj je taj broj znatno manji, 10. Iskustvo i samih motociklista, svedoči da je potrebna bolja obuka.

Gradski sekretarijat za saobraćaj Vladimir Jevtić rekao je da je nažalost, kod nas obuka i dalje takva kakva jeste, odnosno samoobuka.

“Vi za 25 dana dobijete L tablicu koju koristite, nakon toga idete na teorijski deo predavanja koji je jako uprošćen, izađete posle na praktični deo i vi ste što se tiče države dobili vozačku dozvolu A kategorije”, naveo je Jevtić.

Nadležni upozoravaju da su za česte nesreće krivi svi učesnici u saobraćaju. I pored pooštrenih kazni, propise ne poštuju ni vozači motora ni kola.

Milan Petrov iz Uprave saobraćajne policije rekao je da se često ne obraća dovoljno pažnje na učesnike u saobraćaju na dva točka.

“Možemo da navedemo njihovo nepoštovanje, ne ustupanje prvenstva prolaza, zatim prolaženje između kolona automobila, nažalost čak i prolazak na crveno. Ali moramo da naglasimo i nepoštovanje te kategorije vozača od strane drugih učesnika u saobraćaju”, rekao je Petrov.

U zemlji ima oko 49.000 registrovanih motocikala. Ono što Srbiju svrstava među prve u regionu, jeste rizik da nastradate kao vozač motocikla.

Motociklista u Srbiji ima 45 puta veće izglede da pogine nego vozač kola, a 90 puta više šansi da bude teško povređen. Podatak, rekli bismo, više nego dovoljan, za oprezniju vožnju i jednih i drugih.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)