Datum:

31.08.2012. 22:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3688 pregleda

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sastao se u sredu sa potpredsednikom „Fijata“ Alfredom Altavilom kako bi zajednički došli do rešenja oko isplate zaostalog duga države prema ovoj kompaniji. Srbija se ugovorom obavezala da „Fijatu“ uplati 90 miliona evra. Kako „Novosti“ saznaju, ministar Dinkić je ponudio da se rebalansom budžeta do kraja ove godine obezbedi 50 miliona evra, a ostatak obaveze da se isplati tokom naredne godine. Potpredsednik „Fijata“ Altavila se složio sa ponuđenim rešenjem.

Ministar finasija i privrede je italijanskom partneru objasnio da prethodna vlada ugovorenu obavezu prema „Fijatu“ nije predvidela ovogodišnjem budžetom. Novac za podmirivanje čitavog duga Srbija ne može se pronađe ni u rebalansu, pa je jedino rešenje da se isplata dela obaveze odložiti za sledeću godinu. Ovaj dogovor će se tek pretočiti u ugovor i sledeće nedelje dočekati predsednika „Fijata“ Serđa Markionija. On bi tada trebalo da stigne u Beograd.
 
Fijat“ bi već krajem narednog meseca trebalo da počne prodaju novog modela „500l“ i u Srbiji. U ovoj kompaniji očekuju da do kraja godine iz kragujevačke fabrike u svet ode i tamo se proda 30.000 automobila. Prihod samo od izvoza novog modela trebalo bi da dostigne 350 miliona evra. Većina delova za „fijat 500l“, 70 odsto, proizvodi se u Srbiji.

Zajednička investicija

Zajednička investicija „Fijata“ i Vlade Srbije u fabriku automobila u Kragujevcu iznosi ukupno oko milijardu evra. Italijanska kompanija je vlasnik 67 procenata, a država Srbija 33 odsto zajedničkog preduzeća.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)