Datum:

25.08.2011. 22:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 7381 pregleda

Srbija i dalje u vrhu po cenama naftnih derivata u regionu, ali i po visini akciza. Od maloprodajne cene benzina koji se proizvodi u Pančevu, u državnu kasu stiže 52,55 odsto.

Naša zemlja je prema analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije i dalje mađu najskupljim državama u regionu, kada je cena naftnih derivata u pitanju. Gorivo je znatno jeftinije u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji koja ima tri puta veću prosečnu platu, a razloge ne treba tražiti samo u nedostatku konkurencije u Srbiji, već u apetitima države. Kroz akcize na svakom litru država uzme bar pola litra.

Prosečna cena bezolovnog supera u Srbiji od 1,36 evra po litru i 1,33 evra po litru za evrodizel. Naši vozači gorivo plaćaju jeftinije samo od Grka i Mađara. Čak ni skoro dvomesečni pad cena nafte na svetskim berzama nije rezultirao pojeftinjenjem na pumpama naše zemlje.

– Kod nas je najveći igrač Naftna industrija Srbije i svi gledaju u nju – kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. – Kako NIS bude nivelisao svoje cene tako će raditi i ostali. Očekujem da tržište, koje će, bez obzira na to što je još od januara dozvoljeno slobodno formiranje cena derivata, zaživeti tek narednih meseci, ipak utiče na pojeftinjenje.

Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije je pokazala i da je udeo državnog zahvatanja u našoj zemlji, bar kada je u pitanju benzin, u samom vrhu u regionu. Tako od maloprodajne cene benzina NIS kvaliteta, dakle onog koji se proizvodi u Pančevu, u državnu kasu stiže čak 52,55 odsto. Država je „skromnija“ kada je u pitanju dizel, pa od prodaje D2 domaćeg dizela ućari „samo“ 44,7 odsto, a od prodaje evrodizela 42,70 odsto.

Promet goriva na benzinskim stanicama kompanija članica UNKS („EKO Srbija“, „OMV Srbija“, „Intermol“, „Petrobart AVIA“) u odnosu na isti period lane je u proseku manji za oko pet odsto, a na pojedinim lokacijama je zabeležen daleko veći pad prometa.

– Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Hrvatskoj i BiH su niže nego u Srbiji, tako tako da su benzinske stanice bliže granici zabeležile pad prometa od oko 20 odsto – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Nekvalitetno

Poseban problem i za budžet Srbije i za poslovanje kompanija članica UNKS, koje su prethodnih godina bile najveći investitori u ovoj oblasti u Srbiji, je nelojalna konkurencija. Pojavljuje se pre svega zahvaljujući nelegalnim aktivnostima i prodajom goriva sumnjivog kvaliteta, koje na tržište Srbije ulazi ilegalnim kanalima. Zato i nije čudo da je Srbija među stotinu zemalja sveta svrstana na 93. mesto na rang-listi po kvalitetu goriva u svetu.

Izvor: Novosti

1 komentar
  1. Pera

    pasus pod nazivom NEKVALITETNO je budalaština za sve pare. Ja od kako sam prestao da sipam NISovo đubre u auto nemam problema sa prljanjem EGR ventila, auto ne dimi uopšte i potrošnja mi je oko 5.5 litara/100km (auto od 2000 kubika)

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)