Datum:

09.12.2010. 21:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6508 pregleda

Država planira da uvede određivanje maksimalne cene tečnog naftnog gasa (TNG), koji se koristi u domaćinstvima i automobilima. Prodavci sada slobodno mogu da propisuju cenovnike za TNG, dok maksimalne cene ostalih vrsta goriva određuje država.

Ovo bi moglo da obraduje nekoliko stotina hiljada vozača koji koriste auto-plin, ali i mnoga domaćinstva koja ga upotrebljavaju, najviše, za spremanje hrane. Tečni naftni gas je u poslednja tri meseca poskupeo skoro 15 dinara. Uzrok je slaba konkurencija u Srbiji i mala ponuda u regionu.

Novi način određivanja cena TNG-a mogao bi da bude uveden od početka 2011. godine kroz izmenu uredbe o cenama derivata nafte. Ovaj propis se menja zbog početka slobodnog uvoza benzina.

– Radi se nova uredba prema kojoj bi maksimalne maloprodajne cene naftnih derivata trebalo da se usklađuju sa berzanskim kretanjima naftnih derivata, a ne sirove nafte, kao dosad. Uz to razmatramo i da uvedemo maksimalnu cenu TNG-a, ali konačnu odluku donećemo posle detaljnih analiza – izjavila je Aleksandra Babić, iz Sektora za naftu i gas Ministarstva energetike, na okruglom stolu “Liberalizacija tržišta naftnih derivata od 2011. godine“, u organizaciji “Balkanmagazina”.

Ona je navela da će konačnu odluku o promeni određivanja cena TNG-a doneti Radna grupa, sastavljena od predstavnika više ministarstava, koja radi na novoj Uredbi.

Na zamerke privatnika da se kasni sa propisima za liberalizaciju predstavnici Vlade nisu imali jasan odgovor, ali su naveli da će svima ostaviti prelazni period da primene nova pravila. Niko od učesnika nije mogao da kaže da li će se od 1. januara, zbog slobodnog uvoza, cene benzina povećati ili smanjiti, ali su sigurni da će konkurencija biti veća.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)