Datum:

20.10.2020. 9:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Toyota će pred kraj ove godine predstaviti produkcijsku verziju novog modela Mirai koji za pogon koristi vodonične gorivne ćelije.

Automobil je zasnovan na istoimenom konceptu iz 2019. godine i predstavlja novo poglavlje Toyote na polju razvoja vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Japanska kompanija za sada nije otkrila tehničke detalje automobila, osim da će novi Mirai imati zadnji pogon.

Toyota je konceptnu verziju ovog modela izložila 2019. na tokijskom auto-salonu, a primetno je da je dizajn konvencionalniji nego na prvoj generaciji.

Japanci očekuju da će novi Mirai imati za 30% veću autonomiju u vožnji od prethodnika koji je sa punim rezervoarom vodonika mogao da pređe oko 500 km.

Toyota Mirai 2 Concept iz 2019. (Foto: Toyota promo)

 

Vodonične gorivne ćelije funkcionišu po principu mešavine vodonika sa kiseonikom iz vazduha, odakle se, zatim, hemijskom reakcijom dobija elektricitet za pokretanje elektromotora. Nema izduvnih gasova, a jedino što se emituje su elektricitet, toplota i voda.

Japanske kompanije Toyota i Honda u 21. veku su lideri u razvoju i proizvodnji serijskih automobila sa pogonom na vodonik, a pre pola veka i američki General Motors ulagao je značajna sredstva i napore da napravi funkcionalno putničko vozilo pogonjeno vodoničnim gorivnim ćelijama.

Principi tehnologije dobijanja električne energije pomoću takozvanih vodoničnih gorivnih ćelija nauci su poznati preko 200 godina, a prvi uređaj na osnovu tih principa konstruisan je polovinom 19. veka.

Izvor: B92

0 komentara
Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)