Datum:

22.10.2017. 23:53

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je u Danu uživo da će se, predlogom novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji u četvrtak, drastično povećati kazne za one koji sednu za volan pijani.

“Dozvoljen nivo alkohola u krvi je 0,2 promila. Ali, ukoliko neko dozvoli sebi da ima preko dva promila alkohola u krvi, oduzimaće mu se vozilo bez obzira na to ko je vlasnik i ta rigorozna mera je težnja da sprečimo pijane vozače da ubijaju ljude na putevima. Kad neko ima dva promila on nije više vozač već ubica, a vozilo je smrtonosno oružje”, objašnjava Okanović i dodaje da je predviđena i zatvorska kazna od 30 do 60 dana.

Okanović kaže da je prošlo osam godina od prethodnih promena i smatra da su u tom periodu već trebale da budu učinjene “bar tri ozbiljne izmene”.

“Više od polovine članova postojećeg zakona se menja. Ako se zakon bude primenjivao, onda ćemo imati smanjen broj poginulih, ako bude ostalo slovo na papiru nećemo imati velikog uspeha”, rekao je on.

Okanović dodaje da se otvaraju nove mogućnosti onima koji su nadležni – Vlada, ministarstva, lokalna samouprava, škole, obrazovne institucije, Agencija za bezbednost saobraćaj, kao i nevladin sektor.

“Cilj je da niko ne pogine u saobraćajnim nesrećama, a prošle godine je poginulo 610 ljudi. A da bi to uspeli moramo da dovedemo do toga da da učesnici u saobraćaju bezbedno ponašaju, da imamo bezebedne puteve i da imamo bezbedna vozila”, navodi on.

Okanović podseća da 90 odsto ljudi ne vezuje pojas na zadnjem sedištu, da roditelji u većini slučajeva decu prevoze nebezbedno i dodaje da najveći broj poginule dece u poslednjih pet godina u Srbiji su upravo deca u vozilu.

“Najveća kazna za nevezivanje pojasa je smrt, invalidnost, teške povrede, a oni koji imaju sreću da ih zaustavi policija je 5.000 dinara, a ako platite u roku od osam dana 2.500 dinara”, kaže Okanović.

Fama da se kaznama puni budžet

On tvrdi da je fama da kazne služe da se puni budžet.

“Godišnje se, otprilike, od novčanih kazni naplati oko 25 do 30 miliona evra, a sa tim ne možete ni da izlečite oko 20.000 povređenih iz prošle godine. U2016. smo imali oko 280 miliona evra troškova od saobraćajnih nezgoda, kad dođe do udesa u Suboticu ili Pirotu npr. svaki građanin na neki način snosi troškove toga”, objašnjava Okanović.

Kao najčešće uzroke stradanja u saobraćajnim nesrećama Okanović navodibrzinu, alkohol, nevezivanje sigurnosnog pojasa, ali dodaje da ne treba zanemariti ni bezbednost puteva, kao ni tehničko stanje vozila.

Kako kaže, Komitet za bezbednost saobraćaja je protiv toga da se granica za kažnjavanje za prekoračenje brzine u naseljenom mestu pomeri na 80 km/h jer, kako kaže, šansa za preživljavanje pešaka ili bicikliste ako dođe do udarca pri toj brzini je nula.

Predviđeno je, dodaje Okanović, podizanje odgovornosti i putarskih preduzeća, a uvode se i obaveze da se periodično vrši provera puta i analiza crnih tačaka.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)