Datum:

23.03.2016. 22:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Na Beogradskom sajmu predstavljen projekat domaćeg električnog automobila, delo 60 stručnjaka firme IEEG iz Stare Pazove. Malo komunalno vozilo “orso” razvijamo u saradnji sa partnerima iz Nemačke.

Budućnost automobila je u elektromotorima, i Srbija će je dočekati potpuno spremna, oslonjena na domaću pamet i inovativnost – zaključak je svečane prezentacije projekta srpskog električnog automobila koji su na Beogradskom sajmu organizovali Institut eko-privrede i Privredna komora Srbije.

– Još 2006. smo napravili prototip malog komunalnog vozila “orso” koji je pobrao mnoge nagrade i bio putokaz kako da radimo dalje – kaže Slavko Vujović, inicijator i osnivač kompanije IEEG, koja ima više od 60 stručnjaka angažovanih na razvoju elektromobila.

Ova kompanija, koja je stacionirana u Staroj Pazovi, usko sarađuje sa čuvenim nemačkim institutom IFAS, s kojim razvija sistem baterija za pokretanje elektromobila.

Ono što je, na malom modelu, juče demonstrirano javnosti, pokazuje novi, takozvani pulsni motor, koji sa skoro istom energijom produžava “domet” vozila za više od dva i po puta!


Povoljniji i konkurentniji

Na pitanje kakve su prednosti našeg elektropogona u odnosu na već postojeće u svetu, osnivač IEEG-a Slavko Vujović kaže: – Nadamo se da ćemo već sledeće godine, umesto male makete, predstaviti prototip vozila napravljen od domaćih komponenata u domaćim fabrikama. Cena bi, za sličnu vrstu vozila, bila bar 20-30 odsto manja.


– Mi smo sa Nemcima već isprobali ovaj motor na šasiji vozila “smart”. Cilj nam je da ne samo Srbija spremno zakorači u budućnost elektromobila u trenutku kada naftni lobi, najzad, shvati da mora da nam prepusti “štafetu”, već i da u Srbiji izgradimo sistem stanica za punjenje ovih baterija – kaže Goran Janković, šef razvoja IEEG-a.

Nažalost, Srbija zasada nema nikakvu zakonsku regulativu u oblasti elektromobila, ali ni jednu jedinu stanicu za punjenje ovih vozila, pa je sasvim jasno da je to prvi zadatak zajedničke akcije IEEG-a i Privredne komore Srbije.

– U godini kada promovišemo preduzetništvo, a znajući koliki je značaj ove oblasti, mi smo odlučni u nameri da što više naših preduzeća uključimo u ovaj projekat – kaže Siniša Mitrović, predsednik Odbora za ekologiju Privredne komore Srbije.

Ovo je velika šansa, istakao je on, za mnoga mala preduzeća, da se uključe kroz izradu komponenti u projekat koji jednostavno mora da uspe.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)