Datum:

19.05.2015. 16:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3334 pregleda

Goodyearovi pneumatici sa silikom nove generacije, koji zahvaljujući manjem otporu kotrljanja omogućavaju da stepen iskorišćenja goriva bude veći, uskoro stižu na tržište.

Američko preduzeće Goodyear Tire & Rubber Company počelo je da koristi novu generaciju silike za svoje pneumatike sa ciljem da doprinese boljem iskorišćenju goriva. Ova silika je prvi put upotrebljena kod SUV gume, koja ovog meseca dolazi na latinoameričko tržište, a planira se da će na evropskom tržištu biti dostupna iduće godine.

Goodyearovi istraživači materijala, u saradnji sa PPG Industries, proučavali su poslednjih deset godina efekte hemijski obrađene silike na karakteristike pneumatika i razvili specijalnu smešu gazećeg sloja sa silikom koja donosi brojne prednosti. Kada se ova silika doda gumenoj smeši gazećeg sloja povećava se čvrstoća pneumatika i smanjuje njegov otpor kotrljanja, čime se omogućava veći stepen iskorišćenja goriva i bolje prianjanje na mokroj podlozi. Ovaj novitet iz Goodyeara zadovoljiće potrebe vozača koji traže pneumatike za bolje iskorišćenje goriva, a istovremeno očekuju i optimalne performanse. Nova silika donosi i brojne ekološke prednosti – pošto se lakše dodaje smešama omogućava manju potrošnju energije za proizvodnju i smanjenje štetnih emisija.

Agilon400

Goodyear već više godina proučava razne mogućnosti u vezi sa silikom da bi ostvario pneumatike prijatnije za životnu sredinu. Tako je već otkrio prednosti pirinčane pleve koja je do sada odlazila na deponije otpada. Pepeo koji nastaje sagorevanjem pirinčane pleve namenjene proizvodnji električne energije može da se koristi kao efikasan i ekološki prihvatljiv izvor silike. Goodyear je već počeo pregovore sa potencijalnim dobavljačima od kojih bi mogao da dobija potrebne otpatke.  

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)