Datum:

02.02.2013. 17:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 10192 pregleda

Posle neviđene navale više od 65.000 kandidata koji su iskoristili priliku da do vozačke dozvole dođu po starom zakonu, zaposleni u auto-školama Srbije su došli do daha. Sada se okreću novim kandidatima, kojih nema kao poslednjih meseci, kako se i očekivalo.

Petar Rašeta, generalni sekretar Zajednice auto-škola Srbije, kaže za „Novosti“ da su svi kandidati koji su upisali obuku po starom zakonu o saobraćaju do 24. oktobra prošle, uspeli i da je završe do krajnjeg roka – 24. januara ove godine.

– Kandidate sada očekuje nov sistem za sticanje vozačke dozvole. To za B kategoriju znači 40 časova teorije, 40 časova praktične vožnje i polaganje prve pomoći – objašnjava Rašeta. Ukoliko kandidat ima već neku kategoriju, u zavisnosti od toga za šta je obučen, smanjuje mu se i broj časova i teorije i prakse.
Početnici će morati da odslušaju svih 40 časova teorijske obuke, a zatim i da prijave ispit iz teorijske obuke. Kada položi ovaj deo obuke kandidat vadi lekarsko uverenje i započinje (40 časova) praktičnu obuku.

0128-Cenovnik-dozvole-B_N– Bitno je da kandidat u tom trenutku, ukoliko je nezadovoljan auto-školom, ili iz bilo kog drugog razloga može da dobije potvrdu šta je do tada uradio i da pređe u neku drugu auto-školu – naglašava Rašeta. – Novi zakon o saobraćaju štiti maksimalno kandidata.

Zakon propisuje da kandidat mora da završi i obuku u opštinskom centru Crvenog krsta i da položi ispit iz prve pomoći. Za to mu je potrebno 8.500 dinara i bar tri dana (sedam časova i ispit). Kandidat može da ima maksimalno dva časa praktičnog dela vožnje dnevno, što znači i da mu je za ovaj deo obuke potrebno najmanje 20 radnih dana.

– Sa položenim ispitima iz teorijske obuke i prve pomoći, sa svim časovima praktične vožnje iza sebe, kandidat prijavljuje i završni ispit – kaže Rašeta.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)