Datum:

03.11.2017. 10:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Neimari na deonici Srpska kuća – Levosoje dodali su gas posle poseta ministarke Zorane Mihajlović u julu i avgustu, ali očigledno ne dovoljno da bi ovaj deo puta na Koridoru 10 završili bar u produženom roku, koji ističe danas 31. oktobra. Ostalo je još dosta posla, a u “Putevima Srbije”, koji su investitor radova, očekuju da će 6,5 kilometara punog profila i 2,3 kilometra desne trake biti pušteno u saobraćaj do kraja godine, dok bi preostale tri leve trake trebalo da budu asfaltirane tokom 2018. godine. 

U “Putevima Srbije” tvrde da radovi ulaze u završnu fazu, a preostalo je da se urade hidroizolacija i asfalt na mostovima, venci pešačkih staza i pešačke ograde.

– Na trasi auto-puta potrebno je da se završi deo asfaltnih radova, odnosno izrada bituminiziranog nosećeg i habajućeg sloja, saobraćajna signalizacija i oprema – nabrajaju u “Putevima”. – Preostaje još i sređivanje bankina, kosina nasipa i useka i postavljanje zaštitne i žičane ograde. Asfaltni radovi su uveliko u toku, a njihovo napredovanje umnogome zavisi od nastupajućih vremenskih prilika.

Izgradnja najjužnije preostale deonice na Koridoru 10 u dužini od svega osam kilometara počela je u avgustu 2015. godine. Radovi su povereni konzorcijumu domaćih firmi, a radove izvode preduzeća “MBA-Miljković”, “Srbija auto-put” i “Centralna putna laboratorija”. Ova deonica finansira se iz budžeta Srbije, a ugovorena vrednost je četiri milijarde dinara.

Ova trasa od 8,8 kilometara trebalo je da bude puštena u saobraćaj u decembru prošle godine. U “Putevima” su tada pravdali izvođače podacima da zbog 49 kišnih i snežnih dana, poplava i projekata koji su morali na doradu, nisu stigli da ispoštuju ugovoreni rok.

Predsednik Aleksandar Vučić je više puta rekao da na ovoj deonici postoje problemi i napomenuo da domaći izvođači nisu na visini zadatka, koji im je poveren. Posle posete gradilišta u julu, ministarka Mihajlović i v.d. direktora “Puteva” Zoran Drobnjak su najavili češće kontrole radova i obilaske gradilišta, a Mihajlovićeva je izjavila da joj teren deluje “malo više našminkano” pred njen dolazak.

Bageri “pomerili” auto-put

Na ovoj deonici Koridora 10, auto-put se ukršta sa Južnom Moravom, Moravicom, Bogdanovačkom i Bujanovačkom rekom i dva potoka.

U “Putevima” kažu da je iskop šljunka iz Južne Morave jedan od razloga kašnjenja radova na ovoj deonici. Korito ove reke izmenjeno je i zbog poplava, ali su ga dodatno “preusmerili” i bageri u zoni budućeg auto-puta. Zbog toga su projekti iz 2010. i 2013. godine morali na doradu, a nadležni su bili primorani da otkupljuju nove placeve za eksproprijaciju, jer je reka promenila tok. Inspektori, međutim, nisu imali sreće sa otkrivanjem kradljivaca šljunka.

Autor: Z. Radović, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)