Datum:

21.04.2012. 11:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 4628 pregleda

U selu Dići kod Ljiga u petak je otvoreno gradilište na još jednoj deonici auto-puta, koji spaja Srbiju i Crnu Goru. Od Ljiga do Preljine, u dužini od 40 kilometara, u naredne tri godine biće izgrađen pun profil auto-puta. Vrednost posla je 308 miliona evra, od kojih je 300 miliona obezbeđeno iz kredita Azerbejdžana.

Kamen temeljac na ovom delu drumskog Koridora 11 položili su Boris Tadić, predsednički kandidat koalicije “Izbor za bolji život” i Eldar Hasanov, ambasador Azerbejdžana u Srbiji. Tadić, čijom je zaslugom uspostavljena saradnja sa Azerbejdžanom na ovom infrastrukturnom projektu, veruje da će dve zemlje, nastaviti i u budućnosti zajedno da rade na projektima u oblasti energetike, hemijske industrije… Tadić je rekao da očekuje da će tokom godine početi da se gradi i deonica od Beograda ka Ljigu.

Kredit za izgradnju auto-puta od Ljiga do Preljine dobijen je po kamatnoj stopi od četiri odsto na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine. Trasa je podeljena na tri dela: Ljig-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina, a glavni izvođač je azerbejdžanska firma “Azvirt”, dok će 49 odsto posla obavljati domaća operativa. U pitanju je složena trasa, koju će sačinjavati 66 mostovskih konstrukcija različitih raspona, pet tunela i veliki broj regulacija rečnih korita i potoka.

– Ostvarenje ovog projekta još jedna je potvrda strateškog partnerstva Azerbejdžana i Srbije, uspešne bilateralne saradnje dve zemlje – rekao je Alver Hasan, ambasador Azerbejdžana. – Auto-put će biti građen pod najpovoljnijim kreditnim uslovima, koji se retko sreću u međunarodnim odnosima.

Otvaranju gradilišta prisustvovali su ministri Milutin Mrkonjić, Oliver Dulić, zatim direktor “Koridora Srbije” Mihailo Mišić, predstavnici “Azvirta”…

Autor: B. Puzović/Izvor: Novosti

1 komentar
  1. Velibor

    Svaka čast za izgradnju puta!!
    Sve oko Beograda su autoputevi a od Rume do Novog Sada putujemo preko Iriškog Venca. tih 30km duže nego od Rume do Beograda, 60km.
    Obećano je da će izgraditi taj putni pravac gde nekad idemo ni 5km/h iza kamiona uz Venac a ako nema kamiona, ima jako oštećene ceste.
    Svi putevi vode u Beograd!

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)