Datum:

03.06.2012. 17:53

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4675 pregleda

„Fordova“ najproduktivnija fabrika u Evropi nalazi se u nemačkom gradu Sarlujiu, a izveštaji ovog proizvođača pokazali su da kvalitet vozila proizvedenih u ovom mestu raste u proseku 23 odsto godišnje. Najviše pohvala ide na račun „fokusa“.

Fabrika u Sarlujiu proslaviće 42 godine postojanja 12. juna, a dnevno proizvodi više od 2.000 vozila u kombinaciji modela “fokus”, “c-max” i “kuga”.

– Visoki kvalitet obezbeđuje se već na komponentama automobila. Na primer, instrument-tabla kod “fokusa” proizvodi se po “fordovim” standardima uz rigorozno testiranje koje obavlja individualni dobavljač – objašnjava Rajner Hofner, menadžer sistema kvaliteta i garancije.
Provere kvaliteta predstavljaju značajan faktor u procesu sklapanja delova, s tim što radnici testiraju karakteristike raznih sistema već na montažnoj liniji.

– Oni su u stanju da odrede tačno mesto nedostatka recimo rashladnog uređaja na svakom automobilu koristeći specijalna pomagala kao što su, recimo, tačskrin kompjuteri ili ručni skeneri – ističe Hofner. 

Već sklopljena vozila prolaze rigoroznu kontrolu kako iznutra tako i spolja. 

– Svetla na kontrolnim tablama gotovih automobila proveravaju se uz pomoć robota sa laserskim skeniranjem. S druge strane, posebno obučeni radnici vrše inspekciju svakog sklopljenog automobila na poligonu koji automatski podešava osvetljenje kako bi se obezbedili najbolji uslovi za preglednost u zavisnosti od boje automobila.

Pojedini gotovi automobili, kako kažu u ovoj fabrici, odlaze na dodatnu kontrolu kao što je dvadesetominutno testiranje na vodu i ispitivanje hidraulike, uz simulaciju najrazličitijih uslova na putu.

– Primenjujemo i testove tokom kojih je kabina vozila pod pritiskom kako bi se proverilo propuštanje vazduha koje bi eventualno moglo da ukaže na neku falinku u konstrukciji. To radi ukupno sedam timova koji kontrolišu sve.

Autor: Marko Tašković, Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)