Datum:

12.07.2014. 11:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6152 pregleda

Na benzinskim pumpama u Srbiji osvanule su nove, više cene naftnih derivata pa su benzin, dizel i TNG skuplji, u proseku za dva do tri dinara po litru.

Benzin je dostigao cenu od 153,9, evrodizel 155,4 a TNG, neverovatnih 87,9 dinara po litru što je 20 dinara više nego prošle godine u ovo vreme!

Ogorčenim vozačima koji su pre nekoliko godina pohrlili da ugrađuju TNG uređaje u svoja vozila, kada je auto-plin bio kudikamo jeftiniji u odnosu na benzin, sada su se pridružili i vozači koji imaju automobile koje pokreće dizel.

– Vozim dizelaše više od dve decenije i nikada dizel gorivo nije bilo skuplje od benzina. Ovo je opet neka naša ujdurma – vajka se naš čitalac Dragan S. iz Nove Pazove.

Zašto je dizel sada skuplji od benzina, za „Novosti“ objašnjava Bora Tatić. zamenik predsednika Privatnih benzinskih stanica Srbije.

– Prvo, nije to nikakav naš specijalitet. Svuda u Evropi i u regionu se uočava ta tendencija – tvrdi Tatić. – Razlog je veoma jednostavan a leži u procesu proizvodnje. Izdvajanje evrodizela iz sirove nafte je sada skuplji proces od bezolovnog benzina.

Pored skupljeg načina destilacije i činjenica da se zahvaljujući novim tehnologijama u refinerijama dobija više bezolovnog benzina nego evrodizela iz tone sirove nafte, takođe utiče na konačnu cenu.

– Dizel je još jeftiniji u zemljama u kojima je akciza znatno niža za dizel nego za benzin ali je i tu tendencija da se zahvatanja države ujednače pa će tako, uskoro svuda evrodizel biti skuplji od benzina – tvrdi Tatić.

Da je naš sagovornik u pravu pokazuje i pregled cena derivata u regionu. Tako na primer, dizel u BiH košta, u proseku 1,2 evra, koliko se prosečno nudi i benzin. Za litar dizela u Hrvatskoj treba odvojiti 1,3, a benzina 1,42 evra, ali se očekuje da od jeseni dođe do „usklađivanja sa evropskim cena“.

U Grčkoj je dizel, na radost naših turista i dalje jeftiniji od benzina, baš kao i u Makedoniji na većini pumpi. Ali su zato Mađari, baš kao i mi, pokazali da su revnosni i da prate svetske tendencije pa je i kod njih dizel sve skuplji u odnosu na benzin.

U Crnoj Gori, još jednoj omiljenoj destinaciji naših turista, dizel je za oko 10 centi po litru jeftiniji od benzina.

Dizelaši najzastupljeniji

U strukturi potrošnje naftnih derivata u 2013. godini, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), najviše se „točio“ dizel – čak 901.000 tona. U rezervoare automobila koje pokreće benzin nasuli smo 391.000 tona. Vozači sa TNG uređajima potrošli su u istom periodu 271.000 tona auto-plina.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)