Datum:

23.06.2013. 17:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4734 pregleda

Zasluga za izgled Fiata 500L pripada Virđiliju Fernandezu, 39-godišnjem italijanskom dizajneru.

Ovaj diplomac španskih univerziteta industrijskog dizajna je od 2006. radio kao glavni dizajner enterijera na modelu Fiat 500.

Bio je angažovan u svim fazama, od konceptualnog istraživanja do realizacije modela i proizvodnje automobila. Onda je usledio nov posao, izrada dizajna za kragujevački Fiat 500L.

– Polazište je bilo da automobil treba da bude prostoran, a u isto vreme kompaktan i prilagođen korisniku. Da budem iskren, to nisu baš najbolje instrukcije koje smo dobili, jer dizajnerima ne ostavlja mnogo prilika da kreiraju automobil koji ima emociju. Na svu sreću, inspiraciju smo pronašli u komfornoj “multipla 600” sa produženom kabinom, a da bismo uneli emotivnu stranu u dizajn, preuredili smo „maminog sina“ Fiat 500L – objašnjava Fernandez.

Kragujevački Fiat 500L ima iza sebe važno nasleđe još iz 30-ih godina prošlog veka, sa legendarnim „topolinom”. Od tada do danas, kaže Virđilio, traje ideja o jednostavnom, lepom korisnom automobilu.

– Inspiraciju za eksterijer uzeli smo od Kurbizijea koji je izmislio novi izgled stambenih zgrada. Imamo oslobođenu osnovu kao konstrukciju automobila, duge horizontalne prozore koji idu ukrug oko modela s neprekinutim pogledom i funkcionalan i najveći panoramski krov. Nakon svega toga, obratili smo pažnju da zadržimo isti osećaj porodice 500 – kaže Fernandez.

Autor: Svetlana Palić, Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)