Datum:

11.03.2011. 13:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 7959 pregleda

Probijanjem psihološke granice od1,3 evra za litru goriva, štedljiva vožnja više nego ikad nameće se kao jedina mogućnost održavanja troškova svakodnevnog saobraćaka koliko-toliko prihvatljivim.

Najveća prednost štedljivih tehnika vožnje je što ćete njihovim korištćenjem ujedno postati sigurniji vozač, produžićete vek trajanja automobilu, čime ćete indirektno profitirati, a takođe ćete sačuvati živce. No krenimo redom.
Brzina (nije vrlina)

 

Ako želite uštedeti na gorivu, potrudite se voziti ispod ograničenja. Umesto 130 km/h, na autoputu vozite 100 km/h, umesto 80 km/h ograničite brzinu na 60 km/h, a gde je dopušteno 60 km/h, vozite 50 km/h.

Budite uglađeni

Zaboravite na nagle reakcije. Održavajte razmak u odnosu na vozilo ispred vas te postupno ubrzavajte i kočite. Koristite tempomat da biste održavali brzinu konstantnom te nastojite održavati obrtaje motora na 2.000 obrtaja za dizelaše i 2.500 obrtaja za benzince.

Aerodinamika

Imate krovni nosač koji ne koristite? Skinite ga. Vozite se s otvorenim prozorom? Iznad 50 km/h ga zatvorite. Što je vaš automobil aerodinamično učinkovitiji, trošiće manje goriva.

Manje kilograma – manje goriva

Lakši automobili troše manje, zato izbacite iz svojeg vozila nepotrebnu opremu i predmete.

Pritisak u gumama

Kad ste zadnji put proverili pritisak u gumama? Osim što je nesigurna, vožnja na pneumaticima s niskim pritiskom vazduha čini vaš automobil rastrošnijim. Podatke o propisnom pritisku možete pronaći u knjižici vašeg vozila ili na unutrašnjoj strani vozačkih vrata.

Propisno održavanje

Automobili koji nisu uredno održavani troše više goriva. Redovno menjajte potrošne delove automobila.

Ugasite motor na semaforu

Ukoliko biste na semaforu ili u koloni mogli čekati dulje od minute, ugasite motor. Isplatiće vam se.

Lakše malo s tom klimom

Korišćenje klimatiza uređaja, zavisno od opterećenosti sistema, koštaće vas i do pola litre goriva na stotinu kilometara. Koristite običnu ventilaciju.

Pratite učinak

Najbolji motivator su dobri rezultati, a da biste uvijeli prednosti štedljivih tehnika svaki put prilikom punjenja rezervoara resetujte brojčanik kilometara. Tako ćete najbolje vidjeti koliko kilometara više uspevate prevaliti svojim novostečenim veštinama. Pripremite se na ugodno iznenađenje.

Izvor: Tportal
1 komentar
  1. Slavoljub

    Imam forda mondea 16 v karavan.Dešavalo mi se da se motor pri promeni iz veće u manju brzinu gasi .Ili na semaforu.Znate li možda šta je u pitanju.Pre nekog vremena nije hteo ni da upali.Ja sam pomerao malo one kablove i sada ponovo radi,a ja ne znam šta sam mu uradio.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)