Datum:

25.09.2012. 10:03

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6619 pregleda

U Šapcu se godišnje proda više od pet hiljada polovnih automobila. Svaki danom sve je više auto-placeva i posla za prateće delatnosti, što taj grad čini prodajnim centrom automobila u Srbiji.

Nekada centar hemijske industrije, Šabac je poslednjih godina postao prodajni centar automobilske industrije. Prema procenama vlasnika auto-placeva, u Šapcu se godišnje proda preko 5.000 polovnih automobila.

Za kupovinu „polovnjaka”, u gradu tradicionalnom vezanim za trgovinu, izgleda nema krize.

Samo na kilometar obilaznog puta ka Loznici pet auto-placeva, ka Valjevu na 200 metara tri, toliko i na putu ka Beogradu, a u celom gradu skoro 20 prodajnih prostora.

U šabačkoj automobilskoj ponudi svi modeli i sve boje, od kabrioleta do kombija i kamiona za komunalni otpad.

Auto-kuća u Šapcu

“Ekonomska kriza nije uticala na prodaju vozila ali je uticala na smanjenje cena”, kaže Dalibor Tomić, direktor “Auto Italije” u Šapcu. “Cene su daleko povoljnije nego prethodnih godina, najviše se prodaju kola od šest do deset hiljada evra.”

Preko 1.500 uvezenih automobila svakodnevno je na šabačkom tržištu. Specijalizovani po modelima ili po godištima, tačno se zna šta se na kom placu može kupiti.

Prema rečima Nebojše Đurđevića, menadžera prodaje Auto-kuće “Holidej”, najviše se kupuje za gotovinu, čak 80 odsto, a ostalo na kredit. Najskuplji polovni automobil koji je ta auto-kuća prodala bio je BMV za koji je kupac dao 37 hiljada evra.

Rekord u ceni za sada ima džip prodat za 60.000 evra. Kupci dolaze iz cele Srbije, a među redovnim mušterijama su i “domaći” stranci. Kupci kažu da se takvi automobili ne mogu naći u Beogradu i drugim mestima.

Polovni automobili donose više od četiri miliona evra državnom budžetu

U šabačkoj Carinarnici je, zbog uvoza automobila, posla napretek. Prošle godine ocarinjeno je 13.000 vozila. Ove godine do tog broja stiglo se već u septembru.

Dnevni prosek je, navodi Branislava Šobić, upravnica Carinarnice Šabac, oko 60 vozila, a budžetski prihod ostvaren po tom osnovu oko 4,3 miliona evra.

Prema procenama, u automobilskom lancu radi skoro dve hiljade građana. Poput evropskih gradova mala esnafska privreda grupisana je po kvartovima.

Samo u tranzitnoj gradskoj ulici koja od mosta na Savi vodi do obilaznog puta, tzv. šabačkoj Via Ignacije, na manje od jednog kilometra ima više od četrdeset prodavnica auto-delova, servisa, vulkanizerskih radnji i auto-kuća.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)