Datum:

03.10.2011. 13:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5872 pregleda

Već se uveliko iznose detalji o novom modelu koji ćemo proizvoditi u Kragujevcu, o planovima i o načinu proizvodnje. Nas kao naciju koja obožva automobile, ipak najviše zanima kako će taj auto da izgleda i koliko će da košta.

Tačne detalje i cenovnik moraćemo još malo da sačekamo, ali ono što smo saznali od menadžera u FIAT-u je da će novi automobil biti napravljen na njihovoj B platformi, odnosno kao zamena za modele FIAT Idea i Lancia Musa. Na fotografijama vam prikazujemo modele Musa i Idea, kako biste mogli da steknete malo jasniju sliku o gabaritima domaćeg proizvoda.
O FIAT-u Idea, kompaktnom gradskom MPV-u, mogli ste da čitate 2005. godine u našoj rubrici “Vozili smo”. Lancia Musa je luksuznija i ukrašenija verzija tog automobila.

Fiat Idea

Postoje i informacije da će novi model iz Kragujevca u jednom trenutku biti proizvođen i sa tri reda sedišta. Sa takvom opremom mogao bi da posluži i kao zamena za FIAT Multiplu saznajemo iz FIAT-a.

Plan je da prototip uskoro bude predstavljen, najverovatnije u novembru 2011. godine. Svetska premijera zakazane je za Sajam automobila u Ženevi, u martu 2012. godine. Model na tržište ne stiže pre maja 2012. godine.

Na vestima smo čuli proteklih dana da će najsavremeniji roboti proizvoditi karoseriju za novi model, da je krenula proizvodnja prvih platformi, a najveći deo komponenti biće proizveden u Srbiji, na lokaciji Grošnica.

“Osamdeset odsto delova, osim motora, biće proizvedeno u našoj zemlji, pa možemo reći da je to srpski automobil”, rekao je šef poslaničke grupe URS Mladjan Dinkić nakon obilaska FAS-a u Kragujevcu.

Direktor FAS-a Antonio Čezare Ferara rekao je da pripreme za proizvodnju novog modela teku po planu i u predviđenim rokovima. Saopšteno je i da će Fijat uložiti u fabriku ukupno 950 miliona evra. Trenutno u FAS-u radi 1.100 radnika, a prema planu kompanije do 2012. godine biće uposleno ukupno 2.400 radnika u toj fabrici.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)