Datum:

31.03.2014. 16:46

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3667 pregleda

Iskorišćenost zajma Svetske banke za radove na deonicama Koridora 10, u narednih 77 dana mora da se uveća sa sadašnjih 35,29 na 40 odsto, kako ova kreditna linija ne bi bila otkazana. U “Koridorima Srbije” kažu da razloga za brigu nema i da će do 16. juna izvođači odraditi svoj deo posla.

“Vetar u leđa” daje im i zaključak Svetske banke, čija je visoka delegacija u proteklih nedelju dana obišla gradilišta. U njemu je konstatovan veliki napredak u izgradnji, da se sustižu rokovi i da “Koridori Srbije” uspešno obavljaju posao. Eksperti Svetske banke “pročešljali” su i finansijsko poslovanje i “Koridorima” dali pozitivnu ocenu.

Svetska banka sa 275,2 miliona evra kreditira izgradnju deonica na jugu Koridora 10, od Grabovnice do Grdelice u dužini od 5,6 kilometara.

Zatim, Vladičin Han – Donji Neradovac od 26 kilometara i na istočnom kraku najvažnijeg putnog pravca – obilaznicu oko Dimitrovgrada (trasu, mostove i tunele “Progon” i “Pržojna padina”).

– Tokom zime korigovana je projektna dokumentacija gde je to bilo potrebno, eksproprijacija je većim delom plaćena tako da je sada otvoren prostor izvođačima da mogu nesmetano da rade – kaže za “Novosti” Dmitar Đurović, generalni direktor “Koridora”.

Činjenica je i to da bi iskorišćenost kredita Svetske banke odavno premašila 40 odsto da je “Alpina”, kojoj je bila poverena izgradnja obilaznice oko Dimitrovgrada (trasa i mostovi), odradila svoj posao i da nije bankrotirala. Zbog toga su “Koridori Srbije” posle raskida ugovora morali da naprave presek stanja i raspišu novi tender.

– Ponude izvođača na tenderu za obilaznicu oko Dimitrovgrada za trasu i mostove biće otvorene 25. aprila – najavljuje Đurović.

– U roku od 60 dana treba da se obavi kontrola dokumentacije, da izabrani izvođač dostavi bankarske garancije, da se potpiše ugovor, uplati avans od deset odsto i radovi mogu da se nastave.

Svakako, rok do kada ceo Koridor 10 treba da se završi, a to je polovina 2016. godine, neće biti probijen zbog obilaznice oko Dimitrovgrada, jer je na trasi te deonice završeno 51 odsto, a na mostovima 83 odsto radova.

Izvedeni radovi

Od 2009. do oktobra 2012. godine na Koridoru 10, na deonicama koje se finansiraju iz kredita Svetske banke, izvedeni su radovi za samo 13 odsto zajma. U proteklih 18 meseci odrađeno je više od 22 odsto. U narednom periodu će se sustići 4,7 odsto, koliko nedostaje, radovima na tunelima “Progon” i “Pržojna padina”, koji su već probijeni i na delu od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca.
Vesti iz Rubrike

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)