Datum:

17.06.2015. 16:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2314 pregleda

Sa prvim vrućinama, vozači se suočavaju sa otežanim uslovima za vožnju. Osim što ometa vid vozačima, jako sunce izaziva i povećano znojenje i dehidraciju, pa u automobilu uvek pri ruci treba da imate flašu sa vodom, upozoravaju stručnjaci.

Studija objavljena u medicinskom časopisu “Physiology and Behaviour” otkriva da je čak i blaga dehidracija jednaka vožnji u pijanom stanju, kad je broj grešaka vozača u pitanju.

Istraživači sa Univerziteta Lafboro izvršili su niz testova na vozačima, koristeći simulator za vožnju u laboratorijskim uslovima.

Tokom testa normalne hidracije došlo je do 47 incidenata u vožnji, ali kada su muškarci bili dehidrirani, taj broj se više nego udvostručio – napravljena je čak 101 greška, koliko bi se moglo očekivati od nekoga ko vozi pod uticajem droge ili alkohola.

Među incidente su spadali krivudanje po putu, kasno kočenje i prelaženje u susednu saobraćajnu traku.

“Nema sumnje da vožnja pod uticajem alkohola ili droge povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, ali naši rezultati naglašavaju da se opasnost od nedovoljnog unošenja tečnosti ne prepoznaje i govore da vozače treba podsticati da budu pravilno hidrirani”, kaže Ron Mon, profesor sportske i rekreativne ishrane na univerzitetu Lafboro.

“Sa praktičnog aspekta, ustanovili smo da je nivo grešaka vozača sličan onom kod osoba sa 0,08 odsto alkohola u krvi, koliko trenutno iznosi zakonska granica u Velikoj Britaniji”, dodaje on.

Nivo dehidracije izazvan u ovom istraživanju je bio blag i može da se poistoveti sa stanjem osoba sa ograničenim pristupom tečnosti tokom napornog radnog dana.

“Dokazi iz prakse pokazuju da mnogi vozači izbegavaju da piju tokom dugih putovanja kako bi se što ređe zaustavljali zbog odlaska u toalet, a mi znamo da čak i blaga dehidracija izaziva simptome kao što su glavobolja, umor i letargija”, objašnjava Džejn Holdsvort, direktorka Evropskog instituta za hidraciju (EHI).

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)