Datum:

27.07.2013. 14:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 30082 pregleda

Preuzeće “Zastava automobili”, zajedno za još 26 preduzeća u Srbiji, ovog leta odlazi u stečaj. Ovo preduzeće nema delatnost niti imovinu, jer mu je posle strateškog parnterstva Vlade i FIAT-a ostao samo pravni status.

U preduzeću u restrukturiranju “Zastava automobili” završeno je izjašnjavanje radnika za socijalni program predviđen akcionim planom vlade Srbije za okončanje postupka restrukturiranja, dok je istovremeno počelo izjašnjavanje u ostalim fabrikama u sklopu Grupe “Zastava vozila” kao i u Medicini rada koja je funkcionisala u sklopu nekadašnjeg automobilskog giganta.

“U preduzeću ‘Zastava automobili` od ukupno 17 radnika od kojih su 13 osobe sa invaliditetom, za neku od opcija socijalnog programa izjasnili su samo invalidi”, izjavio je pomoćnik za kadrovske poslove generalnog direktora Grupe “Zastava vozila” Todor Rakočević.

Podsetivši da prema akcionom planu Vlade Srbija “Zastava automobili” zajedno za još 26 preduzeća u Srbiji ovog leta odlazi u stečaj, Rakočević je rekao da je sedmoro radnika izabralo opciju od 300 evra po godini staža, dvojica radnika opciju-pet godina do penzije odnosno odlazak na tržište rada, dok je njih četvoro za ponuđenu opciju prelaska u preduzeće “Zastava Inpro”.

Rakočević je rekao da je za više od 1.800 radnika u sastavu Grupe “Zastava vozila” počelo izjašnjavanje za socijalni program koje će trajati do 8. avgusta. Reč je o fabrici “Zastava Kamioni”, Fabrici specijalnih vozila Sombor, “Zastava Inpru”, Medicini rada, Hortikulturi i preduzeću “Zastava rezervni delovi”, precizirao je on.

Reč je o preduzećima i fabrikama koja su više od 10 godina u restrukturiranju i na državnim subvencijama, a koja će, ako se ne nađe partner ili neko drugo adekvatno rešenje, juna naredne godine prestati da postoje.

U fabrici “Zastava Kamioni”, koja godinama traži strateškog partnera, i u čijoj vlasničkoj strukturi sa 34 odsto učestvuje italijanski “Iveko”, da li će otići dobrovoljno uz otpremnine od 300 evra po godini staža izjašnjavaće se ukupno više od 710 ukupno radnika. U fabrici specijalnih voza u Somboru njih 175, a u “Hortikulturi” i “Rezervnim delovima” njih više od 300.

U “Zastava Inpru” koje zaposljava osobe sa invaliditetom i za koje postoji plan da postane državno, jer posluje pozitivno ali ima nasleđene dugove, izjašnjavaće se 306 radnika. U zastavinoj Medicini rada, za koju postoji plan takozvango umrežavanja u državni zdravstveni sistem, treba da se izjasni 284 radnika, prenosi Tanjug.

Izvor: Tanjug/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)