Datum:

27.08.2016. 23:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Akcija besplatnog pregleda auto-sedišta pokazala zabrinjavajuće podatke.

U akciji besplatnog pregleda dečijih auto-sedišta, provereno je 27 sedišta, a rezultati akcije pokazali su da nijedno nije ispravno pričvršćeno za vozilo. Jedna trećina pregledanih sedišta nije bila postavljena po uputstvima proizvođača, a čak dve trećine, iako su bila postavljena po uputstvima, nisu bila dovoljno pričvršćena, rezultat je kontrole koji su obavili stručnjaci Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja u okviru kampanje “Bezbednost nikada nije na odmoru”.

– Rezultati koje je pokazala naša akcija su veoma zabrinjavajući. Nijedno od pregledanih vozila nije imalo ispravno namešteno sedište i to znači da nijedno od njih u slučaju sudara ne bi imalo svoju funkciju. Dobra stvar je da samo jedno sedište nije ispunjavalo tehničke propise u vezi sa bezbednošću proizvoda. Ne ohrabruje ni činjenica da smo u toku kontrole naišli na nezanemarljiv broj automobila u kojima deca nisu bila vezana uopšte – rekao je Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Za razliku od drugih evropskih zemalja i regiona, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji samo 32 odsto roditelja dece do tri godine koristi auto-sedište za svoje mališane, a čak 90 odsto njih nepravilno ga postavlja u automobil. Najveći razlog za to je neinformisanost o tome koliko su auto-sedišta važna za bezbednost dece u saobraćaju. Zato je i pokrenuta kampanja „Bezbednost nikada nije na odmoru“ koja se sprovodi već drugu godinu zaredom, a kojoj se priključio i najpoznatiji srpski automobilista Dušan Borković.

– Nije važno samo da se sedište kupi, već i da ono apsolutno odgovara uzrastu i telesnoj težini deteta, kao i da bude montirano na pravilan način. Samo tako možete biti sigurni da ste uradili apsolutno sve za sigurnost vašeg deteta. Podaci koji ukazuju na to da poslednjih nekoliko godina deca u saobraćaju više stradaju u automobilu, nego kao pešaci je dovoljna da shvatimo da moramo hitno da reagujemo – rekao je Borković.

Akciju su podržale i društveno odgovorne kompanije NIS, “Keprom” i “Aksa”.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)