Datum:

18.01.2011. 16:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 17075 pregleda

Novi pravilnik MUP uznemirio je i stručnjake i auto-škole. Potrebno je tumačenje da li oni sa 17 godina mogu da polažu po starom i dobiju dozvolu

Pravilnik o vozačkim dozvolama koji se primenjuje od 1. januara uneo je konfuziju i uznemirio stručnjake jer još nije donet odgovarajući propis o obuci vozača. Time je otvorena mogućnost i za tumačenje po kojem bi tinejdžeri mogli da dobiju dozvolu već sa 17 godina iako su prošli obuku po starim pravilima. Rešenje ove i drugih nedoumica u vezi sa ovim pravilnikom trebalo bi da da MUP.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju predvideo je da odredbe koje propisuju nove starosne granice za dobijanje dozvole stupe na snagu tek kada budu doneti odgovarajući podzakonski propisi. Problem je nastao kada je na snagu stupio novi pravilnik o vozačkim dozvolama.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova sada mora da protumači da li to znači da deca sa 17 godina mogu da polažu po starom i dobiju dozvolu – objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. – Ukoliko odluče da prihvate taj stav to bi bilo izuzetno loše. Naša obuka nije dovoljno bezbedna i to bi značilo mnogo nesigurnih tinejdžera vozača na ulicama koji bi ugrozili i sebe i druge. Problem je što prelazne odredbe nisu dovoljno dobro regulisale ovu oblast.

Novim pravilnikom zbunjeni u i u auto-školama. Iako su neke od MUP-a dobile uputstvo za primenu ovog propisa u kojem stoji da su na snagu stupile nove odredbe koje se odnose na starosne uslove, u Zajednici auto-škola Srbije kažu da mnoge stvari još nisu jasne.

– Sada imamo slučaj da odredbe vezane za obuku i polaganje u vezi sa starosnim uslovima primenjuju po novom, a sve ostalo po starom zakonu – kaže Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola. – To znači da deca mogu da polažu po starom i dobiju dozvolu sa 17 godina, ali mi u njihova tumačenja više nismo sigurni. To je dovelo i do niza drugih problema, a građani smatraju da su za to odgovorne auto-škole iako nije tako. Tako svi koji su položili do 1. januara, a nisu uzeli dozvolu sada mogu da dobiju samo probnu koja ih obavezuje da godinu dana voze u pratnji iskusnog vozača.

Izvor: Novosti

1 komentar
  1. DUsan

    Naravno da treba da puste da mozemo da polazemo i dobijemo dozvolu sa 17 god … ali da povecaju kriterijume polaganja…da tatini sinovi ne dobijaju dozvole a da ni ne vide auto-skolu…jer to je ono sto ubija mlade u saobracaju u Srbiji

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)