Datum:

08.04.2017. 17:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Dva industrijska giganta sarađivaće na razvoju automobila bez vozača, sa ciljem da se ova vrsta vozila pojavi na putevima početkom naredne dekade.

U početku, saradnja će obuhvatiti samovozeći taksi servis, a mušterije će prevoz moći da rezervišu putem smartfona. Po njih će zatim doći samovozeći taksi koji će ih prevoziti do željene destinacije. 

Ova robotizovana vozila u početku će moći da se kreću samo po području koje pokriva servis digitalnih mapa Here, koji je u vlasništvu nemačke trojke – Audija, BMW-a i Daimlera.

Tokom razvoja, Bosch i Daimler planiraju da najpre realizuju samovozeće automobile koji će moći da saobraćaju bez pomoći vozača, ali će i dalje zahtevati prisustvo čoveka na vozačkoj poziciji zbog nepredviđenih slučajeva koji mogu da se dogode u vožnji (nivo 4 automatizacije). 

Sledeći korak biće nivo 5 autonomne vožnje, kada prisustvo vozača više neće biti potrebno. 

Partnerstvo Daimlera i Boscha samo je jedno u nizu u auto-industriji, koje je nastalo sa ciljem bržeg razvoja samovozećih automobila. Pre njih dogovor o saradnji sklopili su BMW i Mobileye, dok Volvo sarađuje sa kompanijom Autoliv.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)