Datum:

21.02.2013. 22:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 10191 pregleda

Rumunska fabrika “Dačija” osnovana je 1966. godine, ali je tek posle preuzimanja od francuskog automobilskog giganta “Renoa” postala brend koji je zanimljiv ne samo za jeftinije istočnoevropsko tržište, na koje je prvenstveno bila i orijentisana, već su modeli fabrike podno Karpata postali interesantni i bogatijim zemljama zapadne Evrope.

Vozila sa znakom “dačije” su i u Srbiji naišla na dobar odziv i već nekoliko poslednjih godina se nalaze među najprodavanijim.

Na naše tržište stigla je, nedavno, nova generacija tri najpopularnija modela rumunske kompanije. To su novi “logan”, “sandero” i “sandero stepvej”.

Novi modeli, kao i njihovi prethodnici, nude stari recept – mnogo toga za (relativno) malo novca. Spoljašnost sva tri modela je nešto izmenjena, ne radi se tu o velikim “hirurškim” rezovima, već pre o “filigrantskim” potezima koji su osvežili modele, ali dajući na znanje da se radi o unapređenim vozilima.

Na skladnom prednjem delu ističe se “dačijin” znak lepo uklopljen u prednju masku. Dizajn širokih svetala, kao i prednja maska čine prednji deo mnogo istaknutim.

Novi modeli imaju novu tamnosivu ili dvobojnu instrument tablu u koju su ugrađeni pregledni i savremeni instrumenti, brojčanici hromiranih rubova i iznad svega funkcionalne komande najnovije generacije.

Sva vozila pružaju obilje prostora sa petoro udobnih sedišta. Tri odrasle osobe mogu da se udobno smeste na zadnjim sedištima. “Logan” ima najveću zapreminu u klasi od 510 litara, a “sandero” i “stepvej” se obaranjem zadnje klupe pretvaraju u mini dostavna vozila, jer prtljažnik naraste sa 320 na 1.200 litara!

Novi “stepvej” ima još privlačniji dizajn. Novi je izgled prednjeg dela, a tu su i posebni dodaci na karoseriji – prednja letvica, svetla za maglu i prednji branik u dve nijanse.

Novi modeli su opremljeni savremenijim benzinskim (1.2 sa 75 KS i “TCe 90”) i dizel motorima koji takođe dolaze u dve verzije, s istim blokom motora 1.5 DCi. Oba motora imaju oznaku “dačija eko”, što je garancija male potrošnje i emisije CO2: 3,8 l/100 km, odnosno 99 g/km u mešovitoj vožnji.

Najjeftiniji “logan” sa benzinskim motorom košta 7.000, a sa dizel 9.590 evra.

“Sandero” sa benzinskim motorom staje 7.790 evra – dizel 9.890. “Stepvej” ima početnu cenu sa benzinskim agregatom od 9.500, a sa dizel 11.300 evra.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)