Datum:

28.04.2011. 19:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5138 pregleda

Od početka primene novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju u Srbiji, broj saobraćajnih nezgoda smanjio se za 17.141, a broj poginulih za 19 odsto.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da je strožim zakonom spasen veliki broj života građana Srbije.

Prema njegovim rečima, od posebne važnosti su i stalne akcije edukovanja dece, a u Srbiji zaštita mališana, učesnika u saobraćaju, stavljena je na prvo mesto.

“Od decembra 2009. godine, kada je počeo da se primenjuje novi zakon, broj povređenih smanjen je za više od 10 odsto, a isto toliko i broj najtežih saobraćajnih nezgoda”, rekao je Dačić na otvaranju međunarodnog skupa “Dekada akcije bezbednosti na putevima u UNECE regionu”.

U poslednjih 20 godina u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je oko 20.000 ljudi, ili u proseku 1.000 godišnje, što je gotovo broj stanovnika jednog naseljenog mesta, rekao je on.

Dačić je ukazao i na važnost razmene iskustava srpske saobraćajne policije sa kolegama iz Evrope, izrazivši nadu da će i na taj način biti poboljšano opšte stanje u saobraćaju.

On je rekao i da se novi zakon sprovodi striktno i beskompromisno, uprkos teškim uslovima u kojima saobraćajci rade.

“Tu pre svega mislim na činjenicu da do skora (saobraćajci) nisu imali zimske uniforme i cipele, odnosno da su radili u neadekvatnoj uniformi i da su na poslu provodili veliki broj radnih sati”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je rekao i da nije bilo ni velikog broja represivnih metoda u sprovođenju zakona, već su sami vozači i drugi učesnici u saobraćaju shvatili važnost i korist tog pravnog akta.

On je istakao i da je bezbednost u saobraćaju jedan od najvećih izazova u svetu pre svega zato što se sve veći broj ljudi odlučuje da automobil bude njihovo prevozno sredstvo.

“Mogu slobodno da kažem da je Srbija svoje vozače edukovala i novim zakonom usmerila i da smo na ovaj način dali svoj doprinos globalnoj saobraćajnoj bezbednosnoj kulturi”, naglasio je ministar policije.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)