Datum:

02.09.2019. 9:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

U ponedeljak 2. septembra počela je nova školska godina. Kao i svake godine, u ovom periodu apelujemo na vozače da povedu posebnu pažnju dok voze u zonama u kojima se nalaze škole i da prilagode brzinu kretanja svojih automobila.

Došao je kraj još jednom raspustu. Posle više od dva meseca, škole se od ovog ponedeljka ponovo pune učenicima. I za đake i za vozače to je period kada je potrebno da se ponovo priviknu jedni na druge i kada treba da budu posebno oprezni.

Na vozačima je ipak veći stepen odgovornosti, jer od toga kolikom brzinom se kreću zavisi da li će se zaustaviti na vreme ako dete slučajno istrči na put.

Podsećamo da je brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 h, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Brzina od 30 km/h izabrana je jer se smatra “opraštajućom brzinom” za decu koja se svojom nepažnjom nađu na kolovozu u trenutku kada nailazi automobil. Pri toj brzini vozač ima veće šanse da zakoči i izbegne pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari.

Zato je veoma bitno da kao vozači budemo svesni da svako povećanje brzine kretanja vozila u zoni škole smanjuje vaše izglede da izbegnete saobraćajnu nezgodu i povećava verovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće.

U uređenim društvima kazna je poslednja mera koja bi trebalo da natera vozače da budu pažljivi u blizini škola, ali ako kod vozača ne postoji svest da njegovo ponašanje za volanom može da ugrozi bezbednost dece na ulici, malo je verovatno da će kazna imati neki uticaj.

Ipak, podsećamo da je za prekoračenje brzine u zoni škole predviđena kazna i do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.

Osim ponašanja vozača, na bezbednost đaka u saobraćaju u znatnoj meri utiču i roditelji.

Roditelji će najbolje pripremiti dete za kretanje od kuće do škole sopstvenim pozitivnim primerom, što je naročito bitno kada je reč o đacima prvacima, koji tek počinju da pohađaju školu.

Svim đacima želimo srećan i bezbedan početak nove školske godine!

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)