Datum:

06.05.2013. 16:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3706 pregleda

Uprkos nizu negativnih trendova, privreda Srbije se “održava na nogama” zahvaljujući dramatičnom porastu izvoza nakon otvaranja Fiatove fabrike u Kragujevcu, ocenjuje Evropska komisija u najnovijem izveštaju o ekonomskim tokovima 2013.

– Privredna aktivnost u Srbiji je drastično opala tokom prošle godine, pre svega zbog slabe potražnje na domaćem tržistu – konstatovali su eksperti EK u kvartalnom izveštaju, ali su predvideli stabilizaciju i lagani oporavak krajem ove i početkom sledeće godine.

Osnov za ovu prognozu je otvaranje Fiatovog pogona u Kragujevcu, zahvaljujući čemu je izvoz (meren u evrima) u prvim mesecima 2013. skočio čak 30 odsto, što je doprinelo smanjenju neravnoteže između uvoza i izvoza, ocenili su eksperti u izveštaju koji obuhvata članice EU i zemlje kandidate.

Pored toga, očekuje se i znatno povoljnija sezona za srpsku poljoprivredu, koja je prošle godine bila pogođena teškom sušom i neočekivano oštrom zimom.

Bruto društveni proizvod Srbije, koji je 2012. opao za 1,7 odsto, ove godine bi trebalo da poraste za isti procenat, dok bi u sledećoj godini mogao da dostigne 1,9 odsto, predviđaju eksperti EK.

Kao jedan od najvećih problema srpske privrede navodi se nezaposlenost, čija stopa već nekoliko godina neprekidno raste, a moguć je i njen dalji rast ako vlada krene u strukturne reforme skupih i neefikasnih preduzeća u državnom i javnom vlasništvu, dodaje se dalje.

S druge strane, odlaganje ovih reformi najverovatnije bi dovelo do rasta budžetskog deficita koji bi onda morao da se pokriva novim kreditima iz inostranstva, upozorili su stručnjaci EU.

Prema njihovoj proceni, mere za fiskalnu konsolidaciju usvojene prošle jeseni neće moći da smanje deficit, za koji se očekuje da će do kraja godine dostići 4,5 odsto BDP, što je jedan procenat više od planiranog.

Pun tekst izveštaja Direktorata za ekonomske i finansijske poslove EU objavljen je na sajtu Evropske komisije.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)