Datum:

31.08.2016. 22:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Početak školske godine je stresniji za roditelje nego za đake i to ne mora da se dokazuje. Pod stresom ne mislimo na išarane knjige i suve flomastere, već na put od kuće do škole i nazad.

Nažalost, u našim školama ne postoji sistematičan rad na saobraćajnom vaspitanju dece, nego se edukacija svodi na kampanje i baratanje informacijama o broju stradalih mališana u nezgodama. Država na vozače apeluje da uspore i da otvore četvore oči u blizini škola, ali se sredinom septembra sve se vraća na staro, na loše staro. Roditelji znaju da deci neke stvari treba ponoviti i „milion puta“ pre nego što ih zapamte. Dobra je stvar što će ih na kraju zapamtiti, neki brže, neki sporije. Problem je sa nama, sa odraslima… Nekada ni milion puta nije dovoljno.

Zato po milion i prvi put – sutra je 1. septembar, prvi dan u novoj školskoj godini. Nije drugi ili peti, nego prvi! Deca starosti četvrtog-petog razreda loše procenjuju udaljenost automobila i drugih vozila i zato ne očekujte da oni vas prvi primete. Ako je potrebno, opsujte im roditelje, babi i dedu u sebi kada ih vidite da pretrčavaju ulicu, ali nemojte da se inatite i terate pravdu. Bar na 10-15 minuta zaboravite na mobilne telefone jer jedan sekund nepažnje za volanom trag kočenja povećava za 25 metara. To je pet dužina vašeg automobila.

Roditelji, ponovite sa decom osnovna pravila ponašanja u saobraćaju. Gledanje levo-desno pre prvog koraka trebalo bi da postane automatska reakcija vašeg deteta. Ponovite im da se ulica prelazi samo dok je zeleno svetlo na semaforu i na pešačkom prelazu, odnosno da ne prelaze ulicu iza ili ispred parkiranog automobila. Potražite drugi, bezbedniji put do škole i obratite pažnju na potencijalne opasnosti.

Dvoje devetogodišnjaka u četvrtak, u pola osam ujutru, moram prvi put da pustim da sami pređu ulicu Narodnih heroja (deo kod „Fontane“). Prešli smo je do sada milion puta zajedno, ali nekada ni milion nije dovoljno.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)