Datum:

17.01.2017. 22:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Koliko puta ste čuli, a možda se i sami nalazite u grupi ljudi, koji priznaju da im lepše polovine diktiraju uslove kad je kupovina automobila, novog ili polovnog svejedno, u pitanju?

Dame često vode glavnu reč oko izbora jedinog vozila u porodici, a neretko naravno, njihov kriterijum izbora je dijametralno suprotan od “glave porodice”! A suština je da sve grupe biraju automobile koje su, gotovo u potpunosti, dizajnirali muškarci! Žene u tom segmentu automobilske industrije mogu da se nabroje na prste jedne ruke, a samo njih nekoliko zaista su imale uticaja prilikom kreiranja nekog od popularnih postojećih modela, kad je sam oblik vozila u pitanju.

Prijanka Gajtonde učetvovala je i kreiranju “infinitija Q30”

Jedna od njih je Aneta Dalgren, Šveđanka koja je radi u Renoovom timu zaduženom za kreiranje oblika kompaktnih automobila francuske kompanije, uključujući i novi “senik”, a na sličnoj poziciji u Prijanka Gajtonde, koja je u Nisanovom evropskom centru učestvala u kreiranju, recimo, nove “mikre”, ili “infinitija Q30”. Kristina Lindberg je jedan od glavnih dizajnera u Volvou, a u kalfiornijskom studiju ovog brenda, “posao vodi” Tiša Džonson.

Martina Starke

Damama se mnogo više poverava izgled enterijera vozila, pa tako u BMW-u, Martina Starke već 15 godina predvodi tim koji bira boje i materijale u automobilima iz Bavarske, a sličnim poslom se bave i Šioban Hjuz (Jaguar) i Klaudija Braun (Mercedes), čije su poslednje “delo” nova “E-klasa” i “majbah S-klasa”. Sonja Vandenberk je danas šef dizajnera za boje i materijale u “Fordu Evropa”, a pre je sličan posao obavljala i u Dženeral Motorsu, Micubišiju i Nisanu. Kao njeno delo prepoznaju se enterijeri “opel adama”, “micubišija lanser”, “forda mondeo”…

Ford Mustang iz 1972. godine

Pionirka je, svakako Mimi Vandermolen, koja je 1969. godine dobila posao u Fordu. prvo je dizajnirala kućne aparate, da bi potom bila prebačena u automobilsko odeljenje gde je, između ostalih modela, radila na izgledu jednog pravog “mačo” automobila – “forda mustang”…

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)