Datum:

19.08.2017. 11:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjim sedištima više se ne dovodi u pitanje, ali i dalje je veliki procenat putnika koji se ne vezuju kad sede pozadi.

Zahvaljujući brojnim kampanjama, ali i pretnji novčanim kaznama, kod građana je poslednjih godina podignuta svest o potrebi korišćenja sigurnosnih pojaseva u vožnji.

Međutim, mnoga istraživanja i ankete, kako u svetu, tako i kod nas, pokazuju da se putnici u automobilu drugačije odnose prema ovom aspektu bezbednosti kada se nađu na nekom od zadnjih sedišta u vozilu.

Tako je najnovije istraživanje koje je sproveo američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS) pokazalo da se 91% odraslih uvek vezuje na prednjim sedištima, dok samo 72% njih to radi kada se vozi pozadi. Većina njih se pravda da se najčešće ne vezuju kada se voze na kraćim relacijama ili kada koriste usluge servisa kao što je Uber.

“Jedan od razloga zašto se putnici ređe vezuju kada se voze pozadi krije se u njihovoj precepciji da su na zadnjem sedištu više zaštićeni u slučaju nesreće, nego kada sede napred”, kažu u IIHS-u.

“To govori o nerazumevanju razloga zašto je potrebno koristiti sigurnosni pojas bez obzira na poziciju na kojoj sedite u vozilu”, objašnjavaju u ovom institutu.

Iako je pre uvođenja savremenih tehnologija i sistema bezbednosti u automobile vožnja na zadnjem sedištu bila donekle sigurnija, danas su te razlike gotovo izbrisane, kažu u IIHS-u. Osim toga, nevezivanje na zadnjem sedištu ugrožava i bezbednost ostalih putnika u automobilu, čak iako su se oni vezali.

U slučaju sudara, masa nevezanog putnika udružena sa inercijom dovodi do toga da se njegovo telo ponaša kao projektil koji velikom silom udara u prednja sedišta (kao u primeru sa fotografije).

Da li na vašu odluku o tome da li ćete se vezati u toku vožnje utiče pozicija na kojoj sedite u automobilu?

Ako se i dalje dvoumite da li treba da se vežete, pogledajte sledeći video:

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)