Datum:

01.02.2014. 23:55

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 7425 pregleda

Video-snimci zabeleženi auto-kamerama već neko vreme su pravi hit na internetu. Najčešće nam dolaze iz Rusije gde ovakvi video-zapisi, osim kao zabavni, mogu da se koriste i kao dokazni materijal. Da li i u Srbiji ovo važi i kakvih auto-kamera ima kod nas, otkrivamo u ovom tekstu.

Sigurno ste makar jednom na internetu ili televiziji pogledali video snimak iz automobila koji prikazuje određene situacije u saobraćaju. Iako su sadržaji ovih snimaka različiti, bilo da je reč o bahatom ponašanju vozača, o saobraćajnoj nesreći, malom „čukanju“ ili trci, svi oni prikazuju situacije iz istog ugla – iz ugla vozača, a kamere kojim se beleže uvek su postavljenje u gornji središnji deo vetrobrana.

Ovi snimci se u zemljama poput Rusije mogu koristiti i u druge svrhe, a ne samo u one zabavnog karaktera. Naime, kako bi sa sebe skinuli odgovornost za određeni prekršaj ili udes za koji se terete, vozači, konkretno u Rusiji, obezbedili su se tako što su u svoje automobile instalirali auto-kamere koje beleže situacije ispred vozila. Na taj način, a kada se nešto desi i ukoliko vozači nisu krivi, neće morati da brinu na sudu, a od osiguranja će lako naplatiti štetu. Štaviše, većina tamošnjih osiguravajućih kuća kao jedan od uslova za isplatu osiguranja navodi upravo korišćenje ovih auto-kamera kako bi se snimci upotrebili kao poseban dokaz kojim će se oni voditi pri isplati štete.
 
Oprezno sa snimcima

Dakle, upotrebom auto-kamera Rusi su, u neku ruku, rešili svoje probleme, a mi smo se zainteresovali kakva je situacija u Srbiji po ovom pitanju. Preciznije, pokušali smo da saznamo da li se video snimci zabeleženi auto-kamerom i kod nas mogu koristiti na sudu kao dokazni materijal i da li ih i domaće osiguravajuće kuće priznaju u slučaju isplate štete.

Kako bismo utvrdili kakva je sudska praksa kod nas o ovom pitanju, kontaktirali smo Prekršajni sud u Beogradu, gde smo od v.f. predsednika ovog suda, gospodina Milana Marinovića saznali sledeće:

– U Srbiji je sudska praksa u prekršajnim sudovima takva da se video-zapisi zabeleženi auto-kamerom priznaju kao validan dokaz u slučaju saobraćajnog prekršaja. Međutim, to nije dovoljan dokaz za dokazivanje krivice u sudu, kako iz razloga što na snimcima često ne može da se utvrdi mesto izvršenja prekršaja, što je značajno za određivanje mesne nadležnosti prekršajnog suda, tako i zbog poštovanja jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na odbranu koje pripada svakom licu koje je okrivljeno za neko kažnjivo delo pa i za prekršaj – odgovor je Marinovića.

Dakle, ukoliko imate video-snimak koji potvrđuje vašu nevinost, možete ga uvrstiti u dokazni materijal, ali ne možete se slepo osloniti samo na to, već računajte da vam treba još dokaza.

Kako bi to pojasnili obratili smo se i Damiru Okanoviću, advokatu i direktoru Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji nam je potvrdio da snimak zabeležen auto-kamerom iz unutrašnjosti vozila može predstavljati dokaz na sudu.

– Većina naših vozača ne koristi kamere, pa nema previše primera iz sudske prakse. Ipak, to ne znači da se snimci ne koriste u sudskom postupku. Naravno, da li će neki dokaz biti uvršten ili ne, zavisi od sudije – navodi Okanović.
 
Šta činiti

Kako izgleda, ove kamere su svakako dobrodošle, i kod nas i mogu biti veoma korisne. Osim što mogu da zabeleže pretrčavanje pešaka i da li je bio na pešačkom prelazu ili ne, na ovim snimcima može se ustanoviti i krivica vozača.

Ipak, kako u procesima sve zavisi od sudije, nikako se nemojte uzdati samo u snimak sa vaše kamere, jer iz mnogih razloga, sudije mogu odbiti ovakve snimke. Ljudima svašta pada na pamet i malverzacija je bilo i biće, pa recimo naknadne montaže ili snimanje sličnih situacijaa sve u cilju da se oslobode krivice, sigurno neće biti strano pojedinim vozačima. Zato, upamtite, snimci sa auto-kamera vam mogu dobro doći, ali uz još dokaza (poput policijskog izveštaja…), pa se nemojte uzdati samo u njih.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)