Datum:

13.01.2014. 10:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6972 pregleda

Ukoliko još uvek niste zamenili papirnu vozačku dozvolu za biometrijsku, potrudite se da to učinite pre 10. juna 2014. godine, kako biste izbegli čekanje u redovima za zamenu.

Iako već nekoliko godina znamo da je rok za zamenu papirnih vozačkih dozvola jun 2014. godine, izgleda da veliki broj vozača nije još uvek izvadio nove dozvole. Pogledajte prilog naše televizije o stanju po ovom pitanju širom Srbije.

Dok smo zaokupljeni brojnim dnevnim i političkim dešavanjima, bilo bi dobro da se pozabavimo i stvarima koje se tiču nas samih i da pokušamo da olakšamo sebi život tako što nećemo stajati u redovima za zamenu dozvola kada u junu “upekne zvezda”. Takođe, bilo bi dobro da se poštedimo tuča ispred šalter sala u policiji.

Za izdavanje nove vozačke treba pripremiti:

1. vozačku dozvolu izdatu na starom obrascu

2. uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole koje nije starije od šest meseci (dokaz treba priložiti ako je ranija dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, odnosno ako zahtev podnosi lice koje je starije od 65 godina života)

3. važeću ličnu kartu na uvid
4. dokaz o plaćenoj naknadi troškova izdavanja vozačke dozvole.

Morate spremiti i 1.200 dinara za dozvolu koja će važiti 10 godina za vožnju u Srbiji.

Zemlje u relativnoj blizini za koje morate imati i Međunarodnu dozvolu

55985759652d28e3b1583b479261802_640x47385

Iako je u uvodnim raspravama na temu donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja često potencirano da će sa novim dozvolama srpski vozači moći u inostranstvo, to ipak danas nije slučaj.

Da bi vozili automobil van granica zemlje opet nam je neophodna međunarodna vozačka dozvola (ne za sve zemlje) koju izdaje Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Navodno, glavni razlog za ovakvu situaciju je činjenica da naša zemlja još nije potpisala međunarodni sporazum sa drugim državama kojim bi ova oblast bila uređena, i kako bi naše putne isprave bile validne u inostranstvu. Otežavajuća okolnost je i to što u zemljama Evropske unije ove isprave ne važe, jer još nismo članica unije.

Neke od zemalja u kojima je potrebna Međunarodna vozačka (abecedno):

Albanija, Belgija, Grčka, Danska, Italija, Lihtenštajn, Makedonija, Monako, Norveška, Nemačka, Portugalija u slučaju iznajmljivanja (rentiranja) vozila kada je potrebna međunarodna vozačka dozvola Francuska, Holandija, Švajcarska Konfederacija, Španija.

Za Međunarodnu dozvoču neophodno je izdvojiti još 2,500 dinara, uključujući i fotografije.

Zamena je obaveza, ne izbor. Kazna za nevažeća dokumenta do 30,000 dinara

Podsećanje građana na obavezu zamene važećih vozačkih dozvola izazvalo je veliko nezadovoljstvo kod vozača jer će ponovo morati da snose troškove zamene i raznih taksi.

Vozači čije su dozvole izdate na period kraći od 10 godina moraće da plate još jedan lekarski pregled i uverenje, iako još uvek imaju važeća dokumenta.

Ukoliko planirate da ignorišete ovu odluku i da vozite sa starim dokumentima do njihovog isteka, može vam biti napisana kazna i do 30.000 dinara, uz zabranu upravljanja vozilom tri meseca.

Kad saobraćajna policija zaustavi vozača kome vozačka dozvola ne važi već šest meseci, vozač plaća kaznu od 6.000 do 20.000, plus dva kaznena poena.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisana je i kazna od 15.000 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena, ukoliko je vozačka dozvola nevažeća duže od šest meseci.

Šta nam preostaje?

Posle redova i plaćanja prilikom vađenja novih pasoša, ličnih karti i saobraćajnih dozvola izgleda da je jedini način da se blagovremeno organizujemo i izvršimo proces zamene dokumenata pre poslednjeg trenutka.

Ne želimo sami sebi da situaciju učinimo još težom tako što ćemo početkom juna stajati u redovima, zajedno sa onima koji su odlagali obaveze do poslednjeg trenutka.

Građani sa pravom osećaju da su oštećeni jer ponovo plaćaju nešto što su već platili i prolaze kroz istu, neefikasnu proceduru. Za to vreme od odgovornih ne dobijamo objašnjenje zbog čega je ovakva odluka dobra za nas i zašto se nova dokumenta ne vade po isteku starih?

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)