Datum:

22.02.2018. 10:52

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Neki vozači koriste svetla za maglu i kada magle nema. Da li je to po zakonu? I zašto uopšte koriste maglenke kada za tim nema potrebe? I da li je dozvoljeno ugraditi ksenone (xenon) ili LED sijalice u maglenke?

Krenimo redom. Svetla za maglu imaju jasnu namenu, kao što im ime i kaže, pa ih ne treba koristiti kada nema magle. Međutim, zakon ne zabranjuje da se koriste bez obzira na vremenske uslove.

Ukratko – možete da koristite svetla za maglu i danju i noću, i kada ima magle i kada je nema, i po kiši i po snegu, zimi i leti… Nigde u Zakonu o bezbednosti saobraćaja se ne ograničava njihova upotreba. Međutim, ovo važi samo za prednje maglenke, dok zadnja svetla za maglu ne smeju da se koriste kada nema magle.

Zadnja svetla ne smeju da se koriste kada nema magle!

Za razliku od prednjih svetala za maglu, zakon kaže da zadnja smeju da se koriste isključivo po magli. Ukoliko ih uključite kada nema magle, možete da budete novčano kažnjeni – kazna je 3.000 dinara.

U kojim uslovima moraju da se koriste svetla za maglu?

Zdrav razum kaže, kada je magla, na automobilima koji imaju prednja svetla za maglu, ona treba da budu upaljena. Kratka, oborena svetla se podrazumevaju, pošto moraju da budu upaljena stalno, i danju i noću, u svim uslovima. Ukoliko vozite po magli bez upaljenih svetala možete da budete kažnjeni sa:

  1. 6.000 – 20.000 dinara
  2. plus 4 kaznena poena
  3. plus zabrana vožnje u trajanju od najmanje 30 dana

Inače, zakon ne precizira da li mogu da budu kažnjeni vozači koji po magli ne koriste maglenke a imaju ih. Gore navedena kazna se odnosi samo na vožnju „bez svetala za osvetljavanje puta“.

Zabranjeno je koristiti DUGA svetla po magli!

Čak i po mraku van  naseljenog mesta ne smete da koristite duga svetla ako ima magle, pošto ona samo odmažu, tj. sa njima lošije vidite nego sa kratkim svetlima. Ukoliko vas policija uhvati da vozite sa dugim svetlima po magli, možete da dobijete kaznu od 5.000 dinara.

Zašto neki voze sa maglenkama kada nema magle?

Mnogi smatraju da im tako automobil deluje atraktivnije, a oni najekstremniji idu toliko daleko da noću voze samo sa upaljenim pozicijama i maglenkama. Drugi voze preko dana sa pozicijama i maglenkama misleći da tako poštuju zakon kada je u pitanju obaveza vožnje sa upaljenim farovima preko dana. Na njihovu žalost policija ima puno pravo da ih zaustavi i da im piše kaznu, pošto zakon jasno kaže da moraju da budu uključena kratka (oborena) svetla.

Da li je dozvoljeno ugraditi ksenone (xenon) ili LED sijalice u maglenke?

Ne, isto kao što nije dozvoljeno ugraditi ih u farove, sa ili bez projektora. Ali pošto niko to ne kontroliše, ostaje da ćutimo i trpimo zaslepljivanje. Ili da prebacimo na duga da i mi malo vidimo put…

Podsetnik – sva četiri migavca kada je veoma jaka magla

Podsetimo se – u uslovima veoma loše vidljivosti, kao što je veoma jaka magla (ili dim), zakon propisuje da treba upaliti sva četiri migavca.

Autor: Dragan Romčević, Izvor: Polovni automobili

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)