Datum:

04.05.2011. 16:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7289 pregleda

Sasvim je sigurno da nema vozača koji nije iskusio neprijatnost zaticanja ptičjeg izmeta na svom automobilu ili motociklu. Pored toga što bez sumnje narušava izgled i higijenu automobila, postavlja se logično pitanje – da li može da ošteti i farbu? ”Autoglym”, britanski proizvođač sredstava za higijenu automobila, sproveo je istraživanje koje je imalo za cilj da odgovori na to pitanje. I dobijeni odgovor je jednostavan – ne. Tačnije, ne postoji nikakva ”kiselina” ili slična stvar koja bi u susretu sa auto lakom imala reakciju koja bi mogla biti štetna.

Šteta se može desiti isključivo kao posledica skupljanja laka tokom hlađenja i formiranja nejednake teksture od stvrdnutog ostatka izmeta. Najpre se lak zagreva – na primer, pri direktnoj izloženosti sunca – a zatim se razmekšava i širi. Zatim, ta zagrejanost prestaje i ostaci ptičjeg izmeta se stvrdnjavaju na površini. Kada se lak hladi (recimo, preko noći), istovremeno se skuplja, učvršćuje i izliva prateći tekturu ptičjeg izmeta.

”Zahvaljujući ovom istraživanju koje je sproveo naš R&D tim u Lečvortu, sada bolje razumemo zbog čega je ptičji izmet potencijalna opasnost za farbu,” kaže Pol Koler, generalni direktor ”Autoglym”-a. ”Obzirom da je problem ptičjeg izmeta češći na proleće i u leto, vozači moraju biti na oprezu kako bi izbegli trajnu štetu, posebno oni koji parkiraju svoja vozila ispod drveća. Jedini način da sprečite da vam farba da primetno izgubi sjaj i glatkoću jeste da veoma pažljivo uklonite sve ostatke i to u najkraćem mogućem roku,” kaže Koler.

Pored toga što (očekivano) reklamiraju svoj proizvod da uklanjanje ptičeg izmeta po ceni od 5.25 funti, ”Autoglym” nudi još saveta kako smanjiti rizik od štete koja može da nastane od ove neprijatnosti:

  • – uklonite izmet prvom prilikom, odnosno što je brže moguće,
  • – ukoliko je izmet skoren i ne može lako da se očisti, stavite vlažnu krpu preko njega pa ga uklonite nakon 10 minuta,
  • – krpu kojom ste uklonili skoren izmet bacite u kantu za smeće, a nakon toga operite ruke, kako ne bi došlo do potencijalne zaraze.
0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)