Datum:

01.04.2011. 0:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5443 pregleda

Muamer Gadafi je na čelu Libije poslednje 42 godine. Tokom tog svakako ne kratkog vremena, nalazio se na čelu investicionih manevara pod okriljem libijske strane banke. 1976. godine, navodno je naložio da se suma od 415 miliona dolara uloži u kupovinu deonica Fiata. Vremenom, ta investicija se pretvorila u vlasništvo nad 14% deonica ovog italijanskog proizvođača automobila.

Tokom osamdesetih, Fiat je nameravao da svoje poslovanje proširi širom sveta. To je uključivalo i Sjedinjene Američke Države, ali – obzirom na sankcije prema Libiji, pokušaji da se sarađuje sa Amerikom su ubrzo okončani. To je nagnalo Fiat da otkupi 14% akcija od Libije, što ih je koštalo čak 3.1 miljardi dolara.

Prema navodima iz Fiata, veza sa Libijom je okončana kada je taj ogroman ček ispisan. Ipak, prema informacijama koje je obezbedio Wikileaks, Libija možda još uvek poseduje mali deo ove kompanije. Ta informacija je u vlasništvu američkog Stejt Departmenta, koje tvrdi da Libijsko-arapska kompanija za strane investicije (LAFICO) poseduje dva odsto akcija Fiata.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)