Datum:

20.10.2014. 16:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 23409 pregleda

Obično se toga setimo u vožnji, kilometrima daleko od najbliže pumpe. Kad bismo samo mogli nekako da ga proverimo iz vozila. U stvari možemo, pojedini automobili merač pritiska imaju u standardnoj opremi, a kod ostalih se može naknadno ugraditi.

Evropska unija je još prošle godine uredbom odredila da svi novi modeli vozila koji u proizvodnju uđu od početka 2014. moraju imati sistem za merenje pritiska u pneumaticima u standardnoj opremi. Odlična ideja. Na ovaj način poboljšava se bezbednost u vožnji, a istovremeno i snižava potrošnja i povećava životni vek pneumatika.

Naime, nepravilan pritisak značajno povećava otpor kotrljanju pneumatika i time povećava potrošnju goriva, a takva guma i ne naleže pravilno na podlogu čime se njena potrošnja ubrzava za do 60 odsto. Kao posledica ubrzanog trošenja i nepravilnog naleganja na felnu ivice pneumatika se pregrevaju pa ovakav pneumatik može čak i pući. Štaviše, istraživanje u Nemačkoj je pokazalo da je uzrok oko 85 odsto svih pucanja pneumatika tokom vožnje upravo nepravilan pritisak.

Naravno, ovaj procenat bi bio značajno manji kada bi se vozači disciplinovali i redovno proveravali pritisak u pneumatiku. Kako to, očigledno, nije moguće, preostaje nam da se za pomoć obratimo tehnici, tačnije elektronskim meračima pritiska u pneumaticima.

Naravno, ove merače je moguće i naknadno ugraditi, a zavisno od modela i iskustva vlasnika automobila to je moguće izvesti čak i samostalno za nešto više od sto evra. Za one kojima je to previše novca ostaje savet.

Redovno, makar dva putmesečno i pred duga putovanja proveravajte pritisak u pneumaticima. Proveru vršite dok su gume nezagrejane i podesite pritisak u skladu sa količinom prtljaga. Ko želi da uštedi gorivo,vrednost pritiska, propisanu od proizvođača, može da uveća za 0,3 bara.

Guma je izgubila pritisak? Ovo su najčešći uzroci

Bilo da su oštećenja nastala usled gaženja eksera, šrafa ili komada stakla, u najvećem broju slučajeva specijalista (vulkanizer) će moći da ih popravi. Izuzetak su oštećenja nastala na bočnom, nosećem zidu pneumatika koja se ne mogu popraviti. Vodite računa o tome da kapice ventila nisu samo estetika već one štite ventile od prljavštine i oštećenja i gubljenja pritiska. Do gubljenja pritiska može doći i usled korozije na ivici felne.

Ovo su sistemi za kontrolu pritiska

 • Senzor u pneumatiku
  Ovo je novi sistem koji je fabrički ugrađen u gumu, a bežičnom vezom šalje podatke o temperaturi i pritisku do vozila, ili čak vašeg „smartfona“.
 • Senzor na ventilu
  Kao što mu ime kaže, ovaj senzor je integrisan u ventil. Podatke šalje bežično do ekrana smeštenog u vozilu. Radi na baterije koje traju pet do sedam godina.
 • Senzor na felni
  Opet ime govori sve. Senzor je postavljen na ivicu felne pomoću metalne trake. Ovakvo rešenje se ne koristi često jer je na tom mestu senzor podložan oštećenju
 • Merenje pomoću ABS senzora
  U ovom slučaju koristima informacije senzora ABS-a koji, između ostalog, računa brzinu okretanja točka. Kada guma izgubi pritisak, ona se povećava naknadna ugradnja.
 • Vizuelni indikator
  Ovo je najjednostavnije rešenje. Zavisno od pritiska menja se boja ove kapice ventila. Mana? Ne može se proveriti u toku vožnje. Set od četiri u prodavnicama auto-delova košta oko deset evra.
 • Elektronske kapice
  Naknadna ugradnja, može se kupiti u specijalizovanim radnjama i naručiti putem interneta. Senzori su u kapicama, a podatke šalju u elektronski čitač koji se smešta negde u kokpit vozila.

Zaključak

Sistemi za nadzor pritiska vozila su prilično korisni i isplativi za naknadnu ugradnju. Na ovaj način uštedećete gorivo i, što je još važnije, sprečiti potencijalnu nesreću usled pucanja gume, a eliminisaćete i naporne provere pritiska na pumpama.

Izvor: AutoBild/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)