Datum:

03.11.2016. 22:57

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kada je reč o električnim automobilima sa sportskim performansama i produženom autonomijom, onda se priča svodi samo na Teslu. Međutim, Ilon Mask i njegovi popularni automobili „model S“ i „model X“ uskoro bi mogli da dobiju konkurenciju, i to od poznatog imena.

Henrik Fisker, danski dizajner koji nam je 2011. godine podario „fisker karmu“, spreman je da se vrati na veliku scenu sa modelom nazvanim „EMotion“. Fikser je karijeru počeo kao šef dizajna u Aston Martinu, gde je na svet doneo „V8 ventidž“ i „DB9“, a radio je i na stvaranju modela „BMW Z8“. Ali, svet ga više pamti kao čoveka koji je pre pet godina počeo da prodaje model „fisker karma“, plag-in hibird sa početnom cenom od 100.000 dolara.

Uprkos prodaji 1.800 primeraka u prve dve godine proizvodnje, Fisker se suočio sa problemima sa kvalitetom i pouzdanim radom svog automobila, a više stotina primeraka je uništeno 2012. godine, kada su osiguravači odbili da isplate štetu kojui je prouzrokovao uragan Sendi. Fiskeru je zatim leđa okrenuo i proizvođač baterija, tako da je ambiciozni Danac, na kraju, bankrotirao.

Model „karma“ je nastavio da se prodaje pod imenom „karma automotiv“, a prava na automobil su prešla u ruke kineskih bogataša. „EMotion“ bi, međutim, trebalo da Fisker vrati u vrh, a sam Henrik Fisker je rekao da je to automobil koji će u svakom pogledu biti bolij od „tesle model S“. Fisker je dodao i da je „EMotion“ revolucionaran i jedinstven električni automobil koji sa jednim punjenjem baterija može da pređe između 600 i 650 kilometara. „EMotion“ koristi i „leptir“ vrata, kao i hiperautomobil „meklaren P1“, a postizaće maksimalnih 260 kilometara na sat.

Više o novom Fiskerovom vozilu ćemo saznati sredinom naredne godine kada će biti i zvanična premijera modela „EMotion“.

fisker_ev

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)