Datum:

28.11.2017. 16:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kupci koji žele da nabave nov automobil u SAD uglavnom imaju tri opcije – benzinac, benzinsko-električni hibrid, ili potpuno električno vozilo. Međutim, pojavila se i četvrta opcija – automobil na vodonik, za koji neki proizvođači smatraju da će biti gorivo budućnosti.

Toyota je lansirala svoj model Mirai još od 2014, ali do sada je prodato oko svega 4.000 tih vozila na vodonične ćelije. Predsednik japanskog proizvođača, Takeši Učijamada, ipak je ubeđen da će vodonične gorivne ćelije biti tehnologija koja će pokretati automobile budućnosti – vozila koja neće emitovati štetne gasove.

“Moramo da razmotrimo dve glavne stvari. Prvo, kako da stvorimo društvo sa manjom emisijom ugljen-dioksida. Druga stvar je obezbediti stabilan izvor energije za budućnost. Imajući to u vidu, vodonik ima ogroman potencijal”.

Vodonične gorivne ćelije funkcionišu na principu mešavine vodonika sa kiseonikom iz vazduha, iz koje se zatim stvara elektricitet za pokretanje motora. Nema izduvnih gasova, a jedino što se emituje su elektricitet, toplota i voda.

“Vodonik je svakako pogodniji za korisnike od električnih vozila. Vozna autonomija je duža, a potrebno je isto vremena da se auto napuni vodonikom kao što je potrebno da se napuni benzinom”.

Pogodnija u teoriji, ali u stvarnosti u Sjedinjenim Državama postoji samo mali broj vodoničnih stanica. Ta vozila su takođe znatno skuplja od električnih ili hibridnih.

“Izgleda da je moguće. Ako bi mogla da se modernizuju u priuštiviju tehnologiju za masovnu proizvodnju, onda bi mogla da postanu popularnija. Ali, teško je reći jer su navike našeg društva duboko ukorenjene u ono što znamo, a to su benzin i električna vozila”, ističe Džozef Kaparela iz časopisa Car and Driver.

Toyota je objavila da želi da proda 30.000 kola na vodonične ćelije do 2020.

Krajnji cilj je da se emisije štetnih gasova vozila ove kompanije do 2050. godine smanje za 90 odsto u odnosu na nivoe iz 2010.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)