Datum:

26.06.2015. 20:44

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4653 pregleda

Donošenje ispravne vozačke odluke prilikom preticanja velikih teretnih vozila koja vam zaklanjaju pogled na put, može da znači razliku između života i smrti. Razmišljajući o ovom problemu, Samsung je došao na ideju kako da kamione učini “providnim” za vozače u automobilima koji kreću u preticanje.

Svako ko se bar jednom našao u automobilu zaglavljenom iza šlepera na dvosmernom putu zna koliko problema može da stvori preticanje jednog tako velikog vozila.

Često je neophodno delimično preći autom u suprotnu traku kako bi se sagledala situacija na putu ispred i donela odluka o preticanju.

Vozaču automobila pomoglo bi kada bi znao da li iz suprtnog smera nailazi drugo vozilo i koliko je udaljeno, a za to mu je potrebno da može da “vidi” kroz kamion koje se nalazi ispred.

Samsung je upravo to i uradio – na svojim kamionima u Argentini instalirao je sistem koji omogućava da oni postanu “providni”.

Ova tehnologija je primenljiva kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima vožnje.

Sistem se sastoji od kamere koja je se nalazi u prednjoj maski kamiona i 4 velika LED ekrana koja su postavljena na zadnju stranu prikolice.

Kamera je usmerana na put ispred, a slika se prenosi na ekrane kako bi vozač koji se nalazi u automobilu iza šlepera mogao da vidi deo puta koji mu kamion zaklanja.

Ideja nije nova, ali ju je Samsung sproveo u delo i pokazao da je izvodljiva u praksi. U toj kompaniji se nadaju da bi jedan ovakav sistem mogao da spase živote ljudi koji u Argentini često stradaju upravo u nesrećama prilikom preticanja.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)