Datum:

30.03.2016. 10:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Savremeni automobili koji su opremljeni tehnologijom otključavanja vozila bez ključa još uvek nisu dovoljno zaštićeni od krađe, s obzirom da lopovi pomoću relativno jeftine opreme mogu da ih otključaju i odvezu, pokazalo je istraživanje koje je sproveo nemački auto-klub ADAC.

Na ulicama je sve više automobila koji se otključavaju jednostavnim povlačenjem spoljne kvake, dok se “ključ” sa radio predajnikom nalazi u džepu ili torbici koju vozač nosi sa sobom. Da bi vlasnik mogao da otključa takvo vozilo, neophodno je da je ključ u neposrednoj blizini automobila, zbog kratkog dometa predajnika. Međutim, u večitom nadmetanju stručnjaka za sprečavanje krađe automobila i lopova, ovi drugi i ovog puta su pronašli način da uđu u vozilo i ukradu ga.

Iako je već godinama poznato da su automobili koji se otključavaju “bez ključa” na meti lopova, ADAC-ovo istraživanje pokazuje da se sigurnost ovakvih vozila nije popravila. Nemački auto-klub otkrio je da je moguće nabaviti elektronsku opremu po ceni od svega 200 evra, uz čiju pomoć lopov može da uhvati radio signal automobilskog ključa koji se nalazi u blizini i pojača njegovo dejstvo sa par metara, na par stotina metara.

To znači da je moguće da druga osoba neovlašćeno otvori vrata od zaključanog vozila, dok je vlasnik na primer na poslu ili kod kuće, a ključ mu se nalazi na stolu ili u džepu. Na taj način, kradljivac je u stanju da otključa i uđe u automobil. A kada se jednom nađe u vozilu, često više nema nikakvu prepreku da pokrene motor i odveze automobil, s obzirom da mnogi proizvođači omogućavaju da motor radi čak i kada vozilo izađe iz dometa ključa.

ADAC je sa uspehom isprobao ovu tehniku na više automobila u Evropi, uključujući modele marki Audi, BMW, General Motors, Ford, Kia i Toyota. U toj organizaciji navode da ova tehnika krađe nije nova, ali da i dalje predstavlje pretnju po vlasnike savremenih modela automobila. Prema njihovim rečima, u ovom slučaju jedini siguran način zaštite od krađe je da se ključ odloži u kutiju ili torbu koja bi imala karakteristike Faradejovog kaveza, i koja bi sprečavala prodor radio signala.

Njujork tajms, koji se takođe bavio ovom problematikom, u tekstu iz 2015. navodi da je za tako nešto može da posluži i frižider, aparat koji se nalazi u svakom domu, kao i u mnogim kancelarijama, a koji se ponaša kao Faradejev kavez. Na taj način, smatra ovaj list, automobil bio bi bezbedan od lopova.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)