Datum:

15.01.2015. 10:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2467 pregleda

Iako živimo u doba kada se auto-industrija menja velikom brzinom, još uvek je teško poverovati da ćemo se jednog dana voziti u automobilima koji podsećaju na vozila napravljena od Lego kocki.

Pa ipak, američka kompanija Local Motors predstavila je na auto-salonu u Detroitu vozilo koje odgovara opisu Lego-automobila a koje je napravljeno pomoću 3D printera.

Local Motors demonstrirao je proizvodnju automobila pod nazivom “Strati” još u septembru 2014. godine.

Nakon senzacionalnog video snimka, na kome je ubrzano prikazano kako Strati nastaje uz pomoć 3D štampača, firma sa sedištem u Arizoni pojavila se na najvećem američkom sajmu automobila, u srcu automobilske industrije:

Strati je projektovan kao vozilo na električni pogon a u najvećoj meri je napravljen od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Automobil u ovoj fazi izgleda kao “bagi”, ali Local Motors objašnjava da će konačna verzija imati pravi krov i prozore.

Konstruktivni elementi i delovi karoserije štampaju se na 3D printeru, a zatim se u automobil ugrađuju komponente koje je nemoguće proizvesti na ovaj način – pogonske baterije, elektromotor, gume, sistem oslanjanja…

Local Motors tvrdi da se automobil može odštampati za 44 sata, ali će to vreme kasnije biti skraćeno na jedan dan.

Strati je još uvek u eksperimentalnoj fazi i za sada je u stanju da razvije brzinu od samo 40 km/h.

Izvršni direktor kompanije, Džej Rodžers, očekuje da će nakon svih neophodnih testiranja, štampani automobil biti ponuđen kupcima do kraja 2015. godine po ceni koja će se kretati između 18.000 do 30.000 dolara.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)