Datum:

22.08.2019. 9:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Aston Martin DB5 verovatno je najpoznatiji model automobila koji je u nekom od filmova vozio britanski tajni agent 007.

Jedan od svega četiri primerka klasičnog Aston Martina DB5 sa gedžetima iz filma “Goldfinger” iz 1964. prodat je proteklog vikenda na aukciji kuće RM Sotheby u Montereju za fantastičnih 6.385.000 dolara.

Tako je nadmašena procena stručnjaka koji su uoči prodaje predviđali da će automobil dostići cenu između 4 i 6 miliona, a ovaj filmski DB5 postao je najskuplji Bondov auto svih vremena.

Iako je ovaj model u javnosti proslavio film “Goldfinger”, prodati primerak nije korišćen na snimanju ovog ostvarenja, ali jeste u promotivne svrhe za sledeći – “Thunderball” iz 1965. i imao je iste specifikaciji i dodatke kao onaj iz “Goldfingera”.

Automobil se može regularno voziti po javnim saobraćajnicama, a svi “filmski” dodaci su funkcionalni i mogu se koristiti više puta, kažu u Aston Martinu.

Među njima su prednji i zadnji branik koji se produžuju uz pomoć hidrauličnih komandi, zatim skrivena metalna ploča otporna na metke, koja se takođe izvlači pritiskom na dugme, kao i skrivene cevi mitraljeza i sistem mza aktiviranje dimne zavese.

Tu je naravno i čuveni radarski sistem sa ekranom na centralnoj konzoli, kao i izmenjive registarske oznake. Inače, postupak restauracije i modifikovanja trajao je čitave četiri godine.

U filmu “Goldfinger”, lik Džejmsa Bonda tumačio je Šon Koneri, a kako je specijalni Aston Martin DB5 izgleda na filmskom platnu, možete pogledati u sledećem insertu:

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)