Datum:

01.05.2018. 10:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Sezona vožnje motocikala i mopeda tek što je počela, a crna statistika već beleži da je 9 vozača dvotočkaša poginulo na putevima Srbije.

“Nije pitanje da li će pasti, već kada” – to je izreka iskusnih motociklista i nema bolje opomene za sve vozače ili putnike na motociklu ili mopedu.

Ipak, sezona je loše počela. Prošle nedelje, samo u jednom danu nastradala su trojica.

“Ubedljivo najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajne nezgode s učešćem motocikala, jeste neprilagođena brzina i to je u nekih 50% slučajeva… Nakon toga je nepropuštanje, kako od strane motociklista, tako i od strane vozača putničkih vozila. Nažalost, simptomatično je da jedan veliki broj saobraćajnih nezgoda sa učešćem motocikala ima kao jedan uticajan faktor vožnju pod dejstvom alkohola, a podsetićemo da vozači motocikala nemaju pravo da konzumiraju alkohol i nakon toga upravljaju motociklom”, kaže Aleksandar Radenković iz Saobraćajne policije.

Istraživanja pokazuju da je za vozače motora opasnost da nastradaju u saobraćaju 250 puta veća nego za vozače automobila. I trenutak nepažnje, dovoljan je da crni bilans ovako izgleda:

Osim da poštuju uobičajene saobraćajne propise, za motocikliste je obavezno da nose i kacige. Od nedavno, kazna je sa pet povećana na 10 hiljada dinara.

U Asocijaciji za bezbednost motocikala kažu da je visina kazne opravdana.

“Ideja nije kažnjavati, ideja je da za jednu kaznu možete kupiti homologovanu ful fejs zaštitnu kacigu. Vama je svaka 9. smrtna nezgoda u Srbiji, nažalost, sa učešćem vozača motocikla ili mopeda”, kaže Vladimir Jevtuć iz Asocijacije.

N1: Postoji li određen razlog zašto su kacige tako jarkih boja?

Jevtić: “Uočljivost je ključni faktor nastanka nezgode, najčešća izjava vozača je – izvini, nisam te video”.

Stručnjaci napominju i da ne postoji motociklistička zaštitna oprema za decu koja imaju do 12 godina.

Ukoliko se, ipak, zategnu kao putnici na motoru kazna za vozača je od 20 do 40 hiljada dinara, šest kaznenih poena i tri meseca zabrane vožnje.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)