Datum:

29.05.2011. 11:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 11758 pregleda

Kako su filteri za ulje, gorivo i vazduh potrošni materijali, treba ih češće menjati kako ne bi oštetili vitalne delove motora četvorotočkaša. Zbog zaprljanih filtera vozilo često ne može da startuje, ili se samo zaustavi usred vožnje.

Prema rečima stručnjaka, filter za vazduh i te kako može da utiče na veću potrošnju goriva. Dok filter za ulje, ukoliko je zaprljan i ne menja se na vreme, utiče na brže starenje motora.

– Filter za vazduh može da veoma ozbiljno utiče na potrošnju goriva, zato ga treba menjati po tablici proizvođača vozila. Kad je proizvođač vozila propisao da ga treba menjati, tada i treba – kažu u AMSS.

Međutim, majstori iz auto-servisa ističu da za svaki slučaj filtere za vazduh, gorivo i ulje treba menjati na svakih 10.000 pređenih kilometara. Nakon ove pređene kilometraže posebno treba menjati bar filter za vazduh, jer su naši putevi puni prljavštine i prašine, pa se oni veoma brzo zaprljaju. Na vek trajanja motora zaista utiče filter za ulje.

– Ovaj filter pogotovo treba promeniti kada se prelazi sa sintetičkog na mineralno ulje i obrnuto. Vozači ne bi trebalo da to rade na svoju ruku i zamenu ovog, a i ostalih filtera treba prepustiti za to stručnim osobama – kažu automehaničari.

Posebno menjanje filtera za ulje treba prepustiti za to stručnim licima, jer će ga oni odložiti tako da se ne ugrozi ekološka sredina. Naime, vozači koji to sami rade, često ih ne bacaju na mestima predviđenim za reciklažu, pa ovi filteri završavaju po dvorištima i rekama. Zna se da jedan litar ulja zagadi oko milion litara vode u rekama.

Kako filteri za gorivo služe da uklone nečistoću iz goriva i olakšaju pravilan i nesmetan rad motora i doprinose uštedi potrošnje goriva, neophodno je menjati ih na vreme. Motor automobila, takođe, zbog neredovnog menjanja ovog filtera, može da zakaže.

– Treba kupovati i ugrađivati originalne filtere za gorivo, a prilikom njihove zamene u servisu treba proveriti i stanje cevi kroz koje teče gorivo – kažu stručnjaci.

Na vreme, dakle, pre velikih vrućina, kada će se u vozilima svakodnevno koristiti i klima-uređaji, treba i njih proveriti i očistiti od bakterija koje su se od prošle sezone nakupile u ovim uređajima. Nije na odmet očistiti i filter na sistemu za grejanje i hlađenje kabine vozila, za koje mnogi pogrešno misle da je isto što i filter klime.

Cene automobilskih filtera

– filteri za ulje
od 300 do 1.000 dinara
– filteri za vazduh
od 400 do 1.500 dinara
– filteri za gorivo
od 400 do 1.500 dinara
– filteri za klimu
od 600 do 1.700 dinara

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)