Datum:

25.12.2017. 10:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nemački automobilski gigant BMW najavio je prethodnih dana ekspanziju električnih automobila sa nekoliko novih modela u narednim godinama, a ključna će biti 2021. kada se očekuje čak devet novina.

U centru pažnje na početku treće decenije 21. veka trebalo bi da bude sedan i5, glavni adut Bavaraca u borbi sa Teslinim Modelom 3 za prevlast na tržištu električnih automobila.

Za razliku od BMW-ovog električnog prvenca i3, i5 se vraća korenima sa kratkim ispustima, izduženom siluetom, te prepoznatljivom maskom hladnjaka u obliku “bubrega” koja će, logično, biti zatvorena, s obzirom da nema motora.

Umesto retrovizora BMW planira kamere, ručke za otvaranje automobila će se uvlačiti u vrata, a neizbežan je i panoramski krov, koji bi trebalo da stvara utisak “jedrenja” automobila kroz vazduh.

BMW i5 bi na tržištu mogao da se pojavi kao elektrifikovana verzija Serije 4 Gran Cupe, planirane za 2020. godinu.

BMW je prilikom predstavljanja koncepta “i Vision” najavio maksimalnu brzina automobila ograničenu na 200 km/h, uz ubrzanje 0-100 km/h za oko četiri sekunde (poređenja radi, novi M5 ubrzava za 3,4s, a 540i za 4,8s), pa se pretpostavlja da će pogonska jedinica imati oko 450 konjskih snaga, zahvaljujući verovatno dva elektromotora, što bi mu omogućilo i pogon na sva četiri točka.

Bavarski gigant očekuje i autonomiju od oko 600 kilometara, što znači da bi trebalo da poseduje baterije blizu 100 kWh. BMW je već najavio razvoj sopstvenih ćelija, kako ne bi zavisio od dobavljača iz Južne Koreje, Japana ili Kine.

S obzirom da je automobil najavljen tek za tri godine, od BMW se očekuje i poslednja tehnologija brzog punjenja, bolja od Teslinih superčardžera, verovatno baziranoj na novom nemačkom standardu od 350 kW.

Naravno, i5 bi trebalo da bude opremljen i tehnologijom za samoupravljajanje (što već nudi novi Audi A8, a Tesla najavljuje za 2018), posebno zbog činjenice da je BMW najavio izgradnju test poligona u Češkoj za autonomna vozila, gde bi ista mogla i da se proizvode.

BMW ima snažne veze sa tehnološkim kompanijama Inter, Here i MobilEye, pa je jasno koji su planovi Bavaraca za narednu deceniju.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)