Datum:

04.04.2011. 19:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , , ,

Statistika:

0 komentara 7828 pregleda

Kompanija General Motors je proslavila 100 godina Chevrolet brenda Miray konceptom, koji je premijerno prikazan prošle nedelje na Salonu automobila u Seulu. Miray kompanija opisuje kao ”mali i otvoren” kao i što je bio i Monza SS iz davne 1963. godine; ”lagan i svrsishodan”, poput Corvair Super Spider-a iz 1962. Miray (što na korejskom jeziku znači ”budućnost”) je jedan mali, ali oštar roadster sa hibridnim pogonom.

Miray pokreće par prednje postavljenih električnih motora od 15 kW, uparenih sa litijum-jonskom baterijom od 1.6 kWh koja se puni putem sistema regenerativnog kočenja. Električni motor je uglavnom osmišljen za upotrebu pri početnom ubrzanju i gradskoj vožnji, ali kada se ukaže potreba za većim brzinama, snaga se obezeđuje iz Miray-evog 1.5-litarskog turbobenzinca sa četiri cilindra, koji je smešten iza vozačke kabine. Ovakav pogon je povezan sa prenosom sa dvostrukim kvačilom, a ono što je najinteresantnije je to da Miray može da, po komandi vozača, prebaci pogon sa prednje na zadnju osovinu i obrnuto.

Spoljašnjost Miray-a se uglavnom sastoji od delova koji su napravljeni od karbonskih vlakana. Nazad, svaki od blatobrana sadrži individualne odeljke za odlaganje stvari. Tu su i spojleri od karbonskih vlakana u sva četiri ugla. Unutrašnjost je obložena kožom, belom tkaninom i površinom od ”tečnog metala” i brušenim aluminijumom, kako bi se stvorio utisak ”vajarske brzine”, kako to opisuje GM. Dugačka centralna konzola razdvaja vozačko od putničkog sedišta, a sve informacije od vitalnog značaja o funkcionisanju automobila su prikazane na ekranu. Kamere koje ”gledaju” ka pozadi mogu da se uvuku tako da se ne vide, a kamera usmerena ka napred komunicira sa GPS-om kako bi informacije o navigaciji bile uklopljenje sa videom u realnom vremenu.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)