Datum:

16.09.2018. 21:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Natezanje između nemačkih i čeških sindikata oko selidbe dela proizvodnje Škode u Nemački se nastavlja.

Uspeh Škode u poslednjih nekoliko godina postao je trn u oku mnogima, pa čak i nekima u matičnoj kompaniji Volkswagen, u čijem vlasništvu je ovaj češki auto-brend već skoro tri decenije.

Najpre su se 2017. oglasili sindikati nemačkih radnika zaposlenih u kompaniji koja proizvodi Volkswagenova putnička vozila. Oni su se tada pobunili protiv Škode, smatrajući da ova marka postaje previše konkurentna njihovim modelima.

Istakli su da je potrebno “usporiti” Škodu, a jedan od predloga bio je da se proizvodnja pojedinih modela češke kompanije preseli u Nemačku, u Volkswagenove fabrike čiji kapaciteti nisu u potpunosti iskorišćeni.

To bi, smatraju u nemačkom sindikatu, uticalo na smanjenje cenovne prednosti Škodinih modela na tržištu u odnosu na VW. Naime, plate radnika u Nemačkoj veće su nego u Češkoj, što bi dovelo do povećanje prodajne cene Škodinih automobila, pa bi se jaz u ceni između vozila te marke i Volkswagena smanjio.

Sindikati Volkswagenovih radnika sada tvrde da VW grupa planira da deo proizvodnje Škode Superb preusmeri iz Češke u fabriku Emden u Nemačkoj, gde se trenutno izrađuje VW Passat.

Čim su čuli za takvu mogućnost, tome su se usprotivili Škodini radnički sindikati kojima se ne sviđa ideja da se njihov top model sklapa u nemačkim pogonima.

U saopštenju koje su dostavili Rojtersu, sindikati “kategorički” odbijaju mogućnost da se Superb izrađuje izvan Češke.

“Superb je utkan u Škodinu DNK”, objašnjava jedan od sindikalnih vođa, Jaroslav Povsik i dodaje da će se oni boriti protiv takve namere čelnika Volkswagena.

“Ovaj model donosi veliki profit, koji bi nam bio uskraćen ako se proizvodnja preseli u Nemačku”, dodaje Povsik.

Škoda Superb trenutno se proizvodi u čekoj fabrici Kvasini, zajedno sa Škodinim SUV modelima Kodiaq i Karoq, a u tom pogonu sklapa se i sestrinski SUV Seat Ateca.

Proizvodnja se odvija svakodnevno u tri smene, uključujući i subotu.

Inače, pre najave da bi Superb mogao da se sklapa u Nemačkoj, već je obelodanjeno da će zbog neočekivani velike tražnje za modelom Škoda Karoq taj SUV početi da se izrađuje i u Osnabriku, u Nemačkoj, kako bi zainteresovani kupci kraće čekali na isporuku svog vozila.

Škoda za sada zvanično negira da postoje planovi za preseljenje proizvodnje Superba u Nemačku, a Volkswagen je takve navode nemačkih sindikata okarakterisao kao “spekulacije” i odbio da ih komentariše.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)